DNL Denktank

Op 11 september starten we met een nieuwe maandelijkse serie: DNL Denktank.

Journaliste Myrthe Hilkens onderzoekt een actuele en complexe kwestie met een wisselende selectie uit de vaste DNL-denktank: interessante denkers en opiniemakers, aangevuld met een expert in het betreffende onderwerp.

We verkennen hedendaagse hete hangijzers: dilemma’s waar je niet meteen weet wat goed of waar is, omdat verschillende waarden botsen, idealisme en realisme wrijven, omdat ze complex zijn en om nuance vragen.

Wat doet migratie met de Nederlandse economie?

Is een burn-out de schuld van de werkgever of werknemer?

Een indianentooi als accessoire tijdens het Eurovisie Songfestival, is dat ok?

DNL Denktank helpt! 

De vraagstukken worden van alle relevante kanten belicht en samen met het publiek onderzoeken we hoe verschillende standpunten terug te leiden zijn tot dieper liggende waarden, emoties of wereldbeelden. Het onderwerp is enkele weken van tevoren bekend.

Dit programma is ontwikkeld door Herman Meijer.

DATA:

maandag 11 september:  wat doet migratie met de Nederlandse economie | maandag 23 oktober: het dodelijke poeder en de autonomie over onze dood | maandag 4 december: over culturele toe-eigening

maandag 15 januari 2018 | maandag 12 februari 2018 | maandag 12 maart 2018 | maandag 9 april 2018

DE DENKTANK

DNL Denktank wordt gepresenteerd door Myrthe Hilkens.
Zij is journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze schreef het boek McSex, de pornoficatie van de samenleving en is regelmatig te gast in DWDD.

 

 

Baukje Prins

Baukje Prins is filosoof en tot voor kort werkzaam als lector Burgerschap en Diversiteit aan de Haagse Hogeschool. Ze schreef veel over integratie, bijvoorbeeld over haar Molukse en Friese klasgenoten op haar eigen lagere school in het Friese Oosterwolde.

 

 

 

Bert Keizer

Foto Raphaël Drent

Bert Keizer is filosoof en verpleeghuisarts in ruste. Hij schrijft veel en scherpzinnig over euthanasie, ouderdom, dementie en ons levenseinde.

Eelco Runia

Eelco Runia is psycholoog, historicus en romancier. Hij werkt als geschiedfilosoof aan de Groningse universiteit en schrijft over oorlog, revolutie, Srebrenica en Trump.

 

 

 

Jojanneke van der Veen

Jojanneke van der Veen is promovenda aan de Vrije Universiteit. Ze studeerde zang aan het Groningse Conservatorium en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze was landelijk voorzitter van DWARS (GL-politieke jongeren) en is bestuurslid bij AVV (Alternatief voor Vakbond).

 

 

 

Joshua Livestro

Joshua Livestro is een politieke activist, publicist en oprichter van het online magazine Jalta.nl. Hij studeerde politicologie in Leiden in politieke filosofie in Cambridge. Livestro werkte voor de Nederlandse VVD, de Engelse conservatieve partij en richtte het weblog De Dagelijkse Standaard op.

 

 

 

Lucas de Man

Lucas De Man (1982, BE) is creator, conceptontwikkelaar, presentator, dagvoorzitter, theatermaker, regisseur. Hij is oprichter en artistiek leider van stichting Nieuwe Helden, presentator van het AvroTros programma Kunstuur. Ook geeft hij regelmatige lezingen, en treedt hij op als host, presentator of dagvoorzitter.

 

 

 

 

 

 

Merijn Oudenampsen

Merijn Oudenampsen is socioloog en politicoloog. Hij doet onderzoek naar de intellectuele achtergronden van de draai naar rechts in de Nederlandse politiek met de opkomst van Fortuyn. Oudenampsen redigeerde ‘Power to the people!’ Een anatomie van het populisme en schrijft regelmatig essays en analyses voor o.a. de Groene Amsterdammerde Gidsde Helling en Socialisme & Democratie.

 

 

 

Mirjam de Rijk

Mirjam de Rijk is journalist en voormalig politicus voor GroenLinks. Voor die partij was ze Eerste Kamerlid, partijvoorzitter en wethouder in Utrecht. Van haar hand verscheen vorig jaar het boek 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie.

 

 

 

Nadia Bouras

Nadia Bouras is historica en werkt aan de Leidse universiteit. Ze promoveerde op de geschiedenis van Marokkaanse migranten in Nederland en schreef het boek Marokkanen in Nederland, de pioniers vertellen.

 

 

 

Rens Vliegenthart

Rens Vliegenthart is politicoloog en hoogleraar Media en Samenleving op de Universiteit van Amsterdam. In 2012 publiceerde hij het boek U kletst uit uw nek, een toegankelijk boek over de relatie tussen Nederlandse politiek, media en kiezer in de afgelopen vijftig jaar. Hij schrijft regelmatig voor stukroodvlees.nl.

 

 

 

Robin van den Akker

Robin van den Akker is docent continentale filosofie binnen, en coordinator van, het academische programma van het departement Geesteswetenschappen van het Erasmus University College.
Hij coördineert het ‘Centrum voor Kunst en Filosofie’ (CFK) en is oprichtend-redacteur van het onderzoeksplatform ‘Notes on Metamodernism’ dat hedendaagse ontwikkelingen – symptomatisch voor de post-postmoderne conditie – in kaart brengt en analyseert. Zijn Engelstalige werk over metamodernisme is vertaalt in vele talen, waaronder Mandarijn, Russisch, Duits, Spaans en Portugees.
Hij publiceerde over de digitalisering van het dagelijkse leven en hedendaagse kunst, cultuur, esthetica en politiek in, onder andere, ‘The Journal of Aesthetics and Culture’, ‘Frieze’, ‘ArtPulse’, ‘De Groene’ and ‘NRC’. Hij is tevens lid van Trouws ‘Filosofisch Elftal.’

 

 

 

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is auteur, jurist, strateeg en publicist. Ze combineert een zakelijke adviespraktijk met onderzoek en publicaties, met name gericht op politiek, bedrijfsethiek en mensenrechten. In de zomer van 2016 verscheen Schuim der aarde, haar debuutroman die zich afspeelt aan de rauwe onderkant van Brazilië. Van Iperen schrijft voor Follow the MoneyVrij Nederland en Brainwash.

 

 

 

Simone van Saarloos

Foto door Merlin Daleman

Simone van Saarloos studeerde literatuurwetenschap en filosofie en is redacteur voor Vrij Nederland. Ze schreef eerder voor De Correspondent en nrc.next en publiceerde fictie in literaire tijdschriften als Das Magazin, de Revisor en het Amerikaanse magazine 12th street. In haar werk besteedt ze met regelmaat aandacht aan feminisme, seksisme en de ongelijkheid tussen man en vrouw.