Patricia D. Gomes

Initiatiefnemer van het bewustwordingsproject De Grote Inhaalslag is spreker, presentator, docent en programmamaker Patricia D. Gomes. Geboren in Suriname en sinds 1965 woonachtig in Nederland, ontstond haar interesse voor geschiedenis uit existentiële nood. ‘Ik kreeg het gevoel dat ik reikte naar dingen die voor het grijpen lagen, maar waar ik op een of andere manier niet bij kon.’

Ze zocht het antwoord eerst in de Flower Powerbeweging, die toen haar hoogtijdagen beleefde en een nieuwe wereld beloofde. Met haar toenmalige echtgenoot, kapitein van de hippiebotter Ali Baba, drummer en illustrator Johnny Lodewijks woonde ze in Italië en in de commune van de countryrockband CCC inc., waar hun dochter Sally geboren werd. Ze drumde in vage vrouwenbandjes en ook twee nummers in reggaeband The Rumbones, voorloper van Doe Maar. Toen ze ontdekte dat ook de hippiebeweging niet vrij was van vooroordelen en uitsluitingsmechanismen, dook ze in de geschiedenisboeken.

Patricia volgde eerst de lerarenopleiding geschiedenis aan de VU en studeerde vervolgens nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de UvA. Ze is gespecialiseerd in de koloniale geschiedenis met een focus op de Arabische en trans-Atlantische slavernij, de afschaffingsbewegingen in het VK, de VS en Nederland en de geschiedenis van Suriname. Ook schrijft ze als eerste over het gebruik van chemische huidbleekmiddelen en nog steeds over postkoloniale schoonheidsbeelden, de zwarte vrouwenbeweging, etniciteit en sociale mobiliteit. Ze schreef in opdracht werkboeken en lesbrieven voor het basis- en middelbaar onderwijs en haar artikelen verschenen in onder meer Tijdschrift voor Geschiedenis, Tijdschrift voor Surinamistiek en Parbode. Over het Nederlandse abolitionisme schreef ze het boek Over ‘natuurgenooten’ en ‘onwillige honden’. Beeldvorming als instrument voor uitbuiting en onderdrukking in Suriname 1842-62’.

Voor samenwerkingsmogelijkheden is ze bereikbaar op patriciadianagomes[at]upcmail.nl.