Duurzaamheid van binnenuit – Duurzame Daden: #hoedan?

Duurzaamheid van binnenuit – Duurzame Daden: #hoedan?

In 2050 stoot Nederland geen CO2 meer uit, beloofde het op de klimaattop in Parijs. De omvang en complexiteit van de ecologische crisis vraagt immers om grootse daden en radicale acties, die breken met huidige politieke en economische structuren van kortetermijndenken, eigen gewin en symptoombestrijding. Het vraagt om moedige leiders die een nieuwe moraal stellen. Die ons tot de beste versie van onszelf maken, meenemen in duurzame dromen en laten geloven in het nu nog onmogelijke.

Met prominente doeners onderzoeken we wat duurzaam leiderschap betekent en waarom dat zo moeilijk kan zijn. Hoe spreek je het geweten aan in het bedrijfsleven en hoe integreer je je idealen in de dagelijkse praktijk? We kijken naar radicale en inspirerende voorbeelden die het bankwezen en bedrijfsleven van binnenuit veranderen. We onderzoeken waar het schuurt en zoomen in op hoopvolle kantelmomenten, verrassende verschuivingen en nieuwe bewegingen. Hoe werkt werkelijke verandering eigenlijk?

Duurzaamheid van binnenuit is een drieluik in mei 2017 in samenwerking met Stichting NatuurCollege. De serie wil inspireren tot kritische zelfreflectie op mens en wereldbeeld in relatie tot (on)duurzaamheid. 

Programmabeeld door Ren Hang.

Deel dit evenement:

Gasten

Willem Ferwerda

Ecoloog Willem Ferwerda is Executive Fellow Business & Ecosystems aan de Rotterdam School of Management, en is dit jaar nummer 1 in de Trouw Duurzame Top 100. Hij is bestuurslid van NatuurCollege en directeur en oprichter van Commonland, een organisatie die de natuur, de bodem en de landbouw wil herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. Daar waar het in de huidige economie vooral draait om financieel resultaat, begint Commonland bij het herstellen van hoop en een positief toekomstbeeld, met de ontwikkeling van haalbare, duurzame business cases, die banen creëren, landschappen herstellen en die met het weer gezond maken van het landschap eveneens leiden tot positieve financiële resultaten.

 

 

Peter Blom

Peter Blom begon ooit als anarchist met het verbeteren van de wereld en is inmiddels directievoorzitter van Triodos Bank. Hij bekleedt diverse prominente functies: voorzitter van de Global Alliance for Banking on Values, MVO Nederland, Sustainable Finance Lab en de Bioraad. Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken en NatuurCollege. Vanavond vertelt hij over ethiek en menselijkheid in de bankenwereld, over het succes achter de groei-explosie van Triodos Bank en het spanningsveld om de duurzame belofte waar te blijven maken.

 

 

Tom van de Beek

Tom van de Beek is duurzaam ondernemer en zet zich als ‘ecopreneur’ al decennia in om mensen te inspireren én praktische tools te bieden om een bijdrage te leveren aan een nieuwe wereld op ecologisch, economisch en sociaal-maatschappelijk gebied. Met zijn organisatie The Tipping Point bedenkt hij projecten en start-ups die verrassend en vernieuwend zijn, bewezen impact hebben, duurzame thema’s op de kaart zetten en media-aandacht trekken. Zoals Ondernemers van Nu, The Pollinators en KantoorKaravaan. Daarnaast helpt Tom start-ups en grotere organisaties meer positieve impact te genereren. Ook zit hij in verschillende besturen zoals het NatuurCollege, de Nudge Foundation, Stichting Hemweg en de Young Club of Rome. Dankzij zijn verdiensten was hij afgelopen jaren tevens te vinden in de Trouw Duurzame 100 en in de Salt#70, dé lijst voor duurzame avonturiers.

 

Albert Jan Slomp

Albert Jan Slomp is algemeen econoom en adjunct-directeur van de Rabobank en penningmeester van NatuurCollege. Hij heeft een passie voor het begeleiden van transities in (project-)teams en organisaties. Juist vanuit deze rol ziet hij hoe de functie van geld is veranderd en hoe dat keuzes van mensen beïnvloedt: ‘De uitdaging waar we voor staan, is leren op een duurzame rendabele wijze te ondernemen. Het contact met de natuur is bepalend voor ons geluk. Het integreren van dit inzicht in beslissingen en beleid is een uitdaging.’ Vanavond vertelt hij over de werking van veranderkracht in teams en organisaties.

 

Evanne Nowak (moderator)

Evanne Nowak is humanistica en werkzaam als freelance programmamaker en moderator. Ze richt zich op zingevingsvragen in een onzekere wereld met klimaatverandering, conflict en ongelijkheid.