Schrijversgesprek: Franca Treur & Maarten van der Graaff & God

Schrijversgesprek: Franca Treur & Maarten van der Graaff & God

Dit programma was eerder gepland op 19 december 2017 en is nu verplaatst naar 23 april.

Religie in Nederland? Liever als privé-hobby achter de voordeur. We zijn immers een seculier en individualistisch land. Toch? Klopt dat zelfbeeld wel? Waarom hebben politici het dan steeds over onze joods-christelijke identiteit?

Wie in de Randstadbubbel woont, kan zich moeilijk voorstellen dat mensen nog streng geloven. Sinds babyboomers massaal braken met de verzuiling, is het christendom een ver-van-je-bed-show. Toch zijn er veel dertigers uit een religieus gezin, die worstelen met deze twee werelden. Hoe geef je je leven vorm, als je niet langer gelooft zoals je ouders, maar wel zoekt naar zingeving?

Vanavond een schrijversgesprek met Franca Treur en Maarten van der Graaff, die zich in hun recent gepubliceerde romans Hoor nu mijn stem en Wormen en Engelen, op een nieuwe manier afvragen wat geloof is en het leven beschrijven van christenen en mensen die dat niet meer zijn.

We bespreken de zoektocht van hun hoofdpersonen, de gereformeerde jeugd van beide auteurs en de complexiteit van volwassenheid. En we onderzoeken waar we het over hebben, als we over christendom in Nederland praten.


Schrijversgesprek: Franca Treur & Maarten van der Graaff & God
Normale prijs: €12,50
CJP, studenten- of stadspas: €10
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Franca Treur

Foto: Annaleen Louwes.

Franca Treur is geboren en opgegroeid in Zeeland en studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Leiden. Haar roman Dorsvloer vol Confetti was het meest bejubelde debuut in jaren. Franca won de Selexyz Debuutprijs en de Jan Bruijns-prijs, werd genomineerd voor onder meer de NS Publieksprijs en de Anton Wachterprijs en haalde de longlist van de Ako Literatuurprijs. In 2017 verscheen de psychologische roman Hoor nu mijn stem bij uitgeverij Prometheus. Franca schrijft columns, essays en korte verhalen voor diverse media.

 

 

Maarten van der Graaff

Foto: Bianca Sistermans.

Maarten van der Graaff debuteerde in 2013 met de bundel Vluchtautogedichten bij uitgeverij Atlas Contact, die met de C. Buddingh’-prijs bekroond. Dood werk, zijn tweede bundel, verscheen in 2015 en werd twee jaar later bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en engelen. Maarten publiceerde in tijdschriften, is veel op de podia te vinden en is medeoprichter van online literair tijdschrift Samplekanon.

 

 

Janneke Stegeman

Ook te gast is Janneke Stegeman , oudtestamenticus en ex-Theoloog des Vaderlands. Zij promoveerde op het proefschrift Decolonizing Jeremiah, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie. Janneke interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. In 2017 verschenen Heb je hem weer. 24 preken voor sceptici en andere gelovigen en Alles moet anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.

Liesbeth Labeur

Liesbeth Labeur is kunstenaar en leeft en werkt in Zeeland. In haar artistieke praktijk staan Babylonische beeldverwarring en piëtistisch vormgebruik centraal. In juni 2017 verschenen bij Cossee twee boeken: een stripboek Op weg en reis en een roman met tekeningen Een lamp voor mijn voet.

Ernst van den Hemel

Moderator Ernst van den Hemel is religie,- en literatuurwetenschapper, gepromoveerd in de geschiedenis van het christendom. Hij werkte bij Religiestudies aan de UU en momenteel als onderzoeker aan het Meertens Instituut. Ook publiceert hij regelmatig over religie, politiek, filosofie en kunst en is hij docent aan de We Are Here Academy, een onofficiële academie voor ongedocumenteerde migranten.

 

 

Kaartje kopen