#ikschrijf Ode aan de vrouwenstem

Lieflijk, polemisch of rationeel. Gewapend met pen of microfoon. Vervuld van dadendrang en poëzie. De vrouwenstem kent veel kleuren en vormen die vaak niet gehoord worden in het publieke debat. In al haar veelzijdigheid verdient zij een lofzang. Daarom organiseert #ikschrijf een Ode aan de vrouwenstem. Omdat het vieren van successen een onmisbaar onderdeel is van de strijd voor diversiteit en vertegenwoordiging.

Een avond als een bloemlezing: met schrijvers, dichters, artiesten, politici, poëzie, columns en de essayisten. Met als hoogtepunt de uitreiking van de beste inzending van de #ikschrijf essaywedstrijd 2017. Wie van de 263 vrouwen schreef het beste essay en wint € 1000 en een publicatie?

Kom luisteren naar hoe we de vrouwenstem het liefst horen: in al haar diversiteit, pracht en glorie. Met spoken word door Sandy Bosmans, poëzie door Lieke Marsman, filosofie door Joyce Pijenburg.

Meer weten? Kijk op ikschrijf.com, Facebook of Twitter.

Deel dit evenement:
Kaartje kopen
Deel dit evenement:
#ikschrijf Ode aan de vrouwenstem

Gasten

 

Sandy Bosmans - spoken word

Sandy Bosmans stond vorig jaar nog in de halve finale van het NK Poetry Slam en zit al langer in de poetry scene. Deze Ghanees-Nederlandse woordkunstenares schrijft al sinds haar kinderjaren maar is steeds vaker op het podium te vinden. Haar werk spreekt gek, jong, roze, oud, breed, vierkant en omnivoor aan. Stiekem droomt ze er van de schrijverswereld op z’n kop te kunnen keren.

Lieke Marsman - poëzie

Lieke Marsman studeerde filosofie en publiceerde twee dichtbundels. Voor haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud ontving ze onder andere de C. Buddingh’ Prijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. In juni verschijnt haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens. Marsman drukt haar lezers met de neus diep in de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn, aldus Vrij Nederland: ‘Je denkt: moeten we er niet mee naar een therapeut, maar raakt er al lezende van overtuigd dat het ook in de poëzie kan.’

Joyce Pijnenburg - filosofie

Joyce Pijnenburg zet zich als penningmeester van de Society for Women in Philosophy (SWIP-NL) in voor de vertegenwoordiging van vrouwen in de academische filosofie. Zij is promovenda aan de UvA, waar ze onderzoek doet naar de 16e-eeuwse Italiaanse filosoof Giordano Bruno. Daarnaast is ze docent westerse cultuurgeschiedenis en heterodoxe filosofie én filosofisch consulent bij De Filosoof.

Sophie van Balen - presentatie

Sophie van Balen studeerde filosofie in Amsterdam en maakt sindsdien programma’s voor bijvoorbeeld Filosofie Magazine, Felix & Sofie en Brainwash. Naast het organiseren van deze evenementen geeft ze werkgroepen in publieksfilosofie en praktische filosofie en probeert ze tijd te vinden om artikelen te schrijven.

Eveline Groot - presentatie

Eveline Groot studeerde filosofie, klassieke cultuur en religiestudies en promoveert op het gedachtegoed van Madame de Staël. Hoewel ze een grote liefde heeft voor de grote Griekse denkers, is ze niet blind voor de eenzijdige stem in dit denken. Als coördinator voor de Maand van de Filosofie, programmamaker en docent zet ze zich in om filosofie een breed draagvlak te geven in de maatschappij: ‘Hoe meer diverse stemmen het filosofische denken daarbij voeden, hoe beter.’