Identiteit in Verkiezingstijd: strategieen van minderheden

In de aanloop naar de verkiezingen zijn integratie, racisme en discriminatie belangrijke thema’s – het zijn thema’s die te maken hebben met de positie van minderheden. Hoe gaan politici om met de belangen van minderheden? Hoe doen politici dat die zelf tot een minderheid behoren?

Nieuwe partijen zoals NIDA, DENK en sinds kort ook Artikel 1 vertegenwoordigen minderheden buiten gevestigde partijen. Andere politici willen de belangen van minderheden behartigen via gevestigde partijen. Weer anderen doen dat via lobby zoals het CIDI. Wat zijn de voor- en nadelen van die verschillende strategieën? Hoe worden identiteiten gemobiliseerd? In hoeverre is het van belang dat verschillende minderheden samen optrekken?

Dit evenement wordt georganiseerd door Het Menasseh ben Israel Instituut (een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam en het Joods Historisch Museum), De Nieuwe Liefde, en het NWO-project ‘Critique of Religion; Framing Jews and Muslims, Islam and Judaism in the Netherlands today’ en maakt deel uit van de lezingenserie “De joodse conditie in een postkoloniaal tijdsgewricht”.

Deel dit evenement:

Gasten

V.l.n.r. Ian van der Kooye, Sadet Karabulut, Ronny Naftaniel, Quinsy Gario, Gideon Levy, Hassnae Bouazza

Ian van der Kooye (Artikel 1)

Ian van der Kooye is mede-oprichter en campagneleider van Artikel 1. In 2008 werkte hij voor het campagneteam van Barack Obama. Ian stond eerder op de kandidatenlijst van de PvdA en was strateeg bij DENK. Samen met Sylvana Simons besloot hij een nieuwe partij op te richten, een die racisme op de kaart zet, en een ander, verbindend perspectief biedt.

 

 

Sadet Karabulut (Tweedekamerfractie SP)

Sadet Karabulut is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Ze is de dochter van een Turks-Koerdische gastarbeider. Karabulut was actief in de vakbond. Haar aandachtsgebieden in de Tweede Kamer zijn sociale zaken, armoede, werkloosheid en emancipatie. Ze zet zich in voor een gelijke startpositie voor alle Nederlanders.

 

 

Ronny Naftaniel (oud directeur CIDI)

Ronnie Naftaniel was van 1980 tot 2013 directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), was penningmeester van het Centraal Joods Overleg en is nog steeds vice voorzitter van het Centre Européen Juif d’ Information in Brussel. Vanuit deze functies zette hij zich in voor solidariteit met Israël, antisemitismebestrijding, de restitutie van joodse tegoeden in de Tweede Wereldoorlog en interculturele dialoog.

 

 

Quinsy Gario

Quinsy Gario is kunstenaar, dichter en activist. Hij werd geboren op Curaçao en woonde daar, op Sint Maarten en in Nederland. In 2016 maakte hij de voorstelling Papi: Poging andere Politieke Interventies. Voorlopig is PAPI nog geen echte partij, maar verandering in de landelijke politiek wil Gario wel degelijk. ‘Onze democratie is té mooi om je er van afzijdig van te houden of actief niet aan mee te bemoeien’, schrijft hij. En: ‘Ik ken geen luisteraar van FunX, Radio Brasa, MART Radio of Stanvaste Radio die ooit gepeild is door Maurice de Hond of 1Vandaag, terwijl die beiden wel stellen het over alle Nederlanders te hebben als ze weer eens de PVV als grootste partij voorspellen.’

 

 

Gideon Levy (moderator)

Gideon Levy is filmmaker, producent en onderzoeksjournalist. Met Bahram Sadeghi werkte hij twee seizoenen als Jakhals voor het programma De Wereld Draait Door, hij maakte verschillende spraakmakende documentaires, onder meer over “Israël tussen droom en werkelijkheid” over Lockerbie, en over ongestrafte Nederlandse oorlogsmisdadigers.

 

Hassnae Bouazza (moderator)

Hassnae Bouazza is journaliste, schrijfster, columniste, vertaalster en programmamaakster. Ze schrijft columns voor Vrij Nederland en Frontaal Naakt, en werkt als programmamaakster bij de VPRO en schreef onder meer het boek Arabieren kijken – de alledaagse revolutie.