Nieuwe Radicalen

Nieuwe Radicalen

Nieuwe Radicalen durven alleen te staan
Nieuwe Radicalen denken anders
Nieuwe Radicalen zijn stevig geworteld
Nieuwe Radicalen gaan voor rechtvaardigheid
Nieuwe Radicalen durven hun eigen belang in de waagschaal te stellen
Nieuwe Radicalen zijn eigenwijs
Nieuwe Radicalen houden van de wereld
Nieuwe Radicalen geloven in gelijkwaardigheid

De radicalisering vliegt ons om de oren: termen als polarisering, extremisme en alt-right beheersen de media. Radicalisering wordt over het algemeen gezien als een negatieve trend, die mensen van elkaar verwijdert in plaats van verbindt. Dialoog en begrip zijn dan nodig als tegenwicht.

Maar kan radicalisering ook een positieve beweging zijn? Radicaal zoals het woord oorspronkelijk bedoeld is: geworteld, verbonden met een oorsprong, ergens stevig voor staan? Dan kan je zeggen dat we radicalisering juist nodig hebben in deze tijd: mensen met een missie, die staan voor hun zaak en hun idealen. Deze avond gaat Mitchell Esajas in gesprek met vier jonge radicalen. Ze zijn radicaal in hun geloof, in hun verzet tegen racisme en uitsluiting, hun inzet voor een schonere en duurzame wereld en de weerslag op hun privé leven en sociale omgeving.

Welke keuzes maken ze? Staan ze alleen, of juist niet? Hoe ver gaan ze voor hun idealen? Wat zien zij als radicaal? In welke zin zien ze zichzelf als radicaal en kun je ooit té radicaal zijn?

Vanavond pakken wij radicalisme weer terug uit het negatieve frame en voegen er een hernieuwde positieve interpretatie aan toe. We praten over milieuactivisme, christendom, islam, anti-racisme en de LHBTQI-beweging.

met:

Daniel van Duijn
Daan Savert
Khadra Said
Tarim Flach

Dit programma is een samenwerking met New Connective. Meer info over de gasten onder het programmabeeld.

Deel dit evenement:

Gasten

.

Daniël van Duijn

Daniël van Duijn (1991) is filmmaker en politicoloog. In zijn films legt Daniël zich toe op taal en muziek, waarvan hij gelooft dat ze de wereld mooier maken. Daniël stond aan de wieg van Hart op de Tong, een driemaandelijks concert waarbij bekende artiesten hun inspiratie delen en een orgelnummer spelen in de Keizersgrachtkerk Amsterdam. Daarnaast zet Daniël zich als milieuactivist en lid van de Partij voor de Dieren in voor een groene toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

Daan Savert

Daan Savert (24 jaar) woont in het Jeannette Noëlhuis, een leefgemeenschap in Amsterdam Zuidoost met christelijk-anarchistische roots. Hij is bezig met de masteropleiding ‘Peace, Trauma & Religion’ aan de VU, na een bachelor Theologie. Daan is van mening dat zolang het christendom geweld nodig heeft, het nog niet radicaal en fundamentalistisch genoeg is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Khadra Said

Khadra Said (23) studeert fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Ze is maatschappelijk actief onder meer bij de Somalische rechtswinkel in Amsterdam, waar Somalische Nederlanders terecht kunnen voor gratis rechtsbijstand. Ook is ze actief in haar moskee in Tilburg. Voor Khadra is belijdend moslims zijn gelijk aan een actieve burger zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarim Nduma Flach

Tarim Nduma Flach is een Nederlands-Senegalese student ontwikkelingsstudies, met een achtergrond in antropologie. Als student en onderzoeker houd hij zich voornamelijk bezig met onderwerpen zoals kolonialiteit, gender, seksualiteit en racisme. Naast zijn studie is hij voornamelijk actief bij University of Colour, een collectief dat zich sinds de Maagdenhuis bezetting van 2015 onder de slogan ‘no democratization without decolonization!’ inzet voor decolonizatie en diversificatie van het hoger onderwijs.

 

 

 

 

 

 

slam poetry door Daan Zeijen

Daan Zeijen (24) is Nederlands kampioen Poetry Slam 2015 en doet een poëzie performance. Daan Zeijen won de landstitel ‘Slampion 2015’, vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers: Simon Vinkenoog. Een Slampion is een dichter die uitblinkt in zowel poëzie als performance.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitchell Esajas (presentator)

Mitchell Esajas is antropoloog en voorzitter en mede-oprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, gelijke kansen op de arbeidsmarkt en het empoweren van talentvolle mensen. Zijn motto is Strictly Positivity: gebruik je creativiteit om negativiteit om te zetten in positiviteit.