De poëzie van Anne Sexton

De poëzie van Anne Sexton

‘Ik ging The Complete Poems als een krijger te lijf’, zei theatermaker en schrijver Marjolein van Heemstra over haar kennismaking met de gedichten van Anne Sexton (1928-1974), die ze deze middag leest. Enige krijgshaftigheid is dan ook aanbevolen: het werk van Sexton, windt nergens doekjes om. ‘Poëzie moet pijn doen’, schreef de Amerikaanse dichteres die na een leven van strijd, dreigende gekte, angst en intens ervaren zelf op zeker moment besloot dat het genoeg was en een eind aan haar leven maakte. Haar biografie toont gelijkenissen met die van Sylvia Plath, maar Sexton werd eerder een boegbeeld van nieuwe poëzie en jong feminisme dan een slachtoffer.

Ik moet voorgoed vergeten hoe het ene woord het andere 
uitkiest, het andere zin geeft, tot ik iets krijg 
dat ik had kunnen zeggen…maar niet zei.

Anne Sexton (vertaling Katelijne De Vuyst)

Marjolein van Heemstra: “Ik heb nog altijd geen vrede gesloten met The complete poems van Sexton.”


De poëzie van Anne Sexton
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €12,5
Kaartje kopen

Bestel het keuzeabonnement van 4 of meer programma’s en krijg 25% korting.

Deel dit evenement:

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand één dichter centraal gezet. Poëzie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die óók toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.