De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?

De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?

Dodenherdenking, Keti Koti, de Indië-herdenking. Weet jij wanneer ze zijn? Welke rituelen erbij horen? En wie en wat herdacht wordt?

De data (4 mei, 1 juli, 15 augustus) liggen vast, maar over de invulling van deze tradities discussiëren we volop. Is herdenken verbonden aan je identiteit? Is er een ‘beperkte hoeveelheid’ herdenken? Zijn verschillende verhalen met elkaar in competitie? Hoe geven we ruimte aan voorheen onderdrukte verhalen, zoals die van slachtoffers van het Nederlandse koloniale regime?

Wie, wat en hoe we herdenken is al lang niet meer vanzelfsprekend. Het is dus belangrijk om de betekenis en manier van herdenking te blijven bevragen – vanuit een verbindend perspectief. Hoe gaan we om met onze geschiedenis? Bij gebrek aan ooggetuigen – welke verhalen nemen we mee de toekomst in? Hoe staan deze met elkaar in verbinding?

Herdenken hoeft niet exclusief voor één groep te zijn, maar kan juist overbruggen. Vanavond maken we kennis met nieuwe en overstijgende verhalen en ontwerpen voor de drie grote herdenkingen in Nederland. Met beschouwers en persoonlijke verhalen, gevestigde stemmen en niet-institutioneel geheugen onderzoeken we de toekomst van herdenken.

Programmabeeld door Maisie Blaise Duncan-Antoine


De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?
Normale prijs: €12,50
CJP, studenten- of stadspas: €10
Kaartje kopen

 

 

Deel dit evenement:

gasten

.

Job Cohen

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. ‘De oorlog herdenken en de vrijheid vieren … dat is wat het Amsterdamse Comité voor ogen staat. Makkelijk is dat niet, want de oorlog is voor ons, gelukkig maar, steeds verder weg. En vrijheid is als zuurstof: pas als die er niet is, merk je hoe belangrijk dat is.’

Antoin Deul

Antoin Deul is sinds 2016 directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Het NiNsee organiseert het jaarlijkse Keti Koti Festival op 1 juli: nationale herdenking en viering afschaffing slavernij.

Jaïr Stranders

Jaïr Stranders is opgeleid als theatermaker/docent en studeerde daarna filosofie aan de UvA. Naast zijn werkzaamheden als docent aan Hogescholen voor de Kunsten is hij mede-initiatiefnemer van Theater Na de Dam, dat sinds de eerste editie op 4 mei 2010 inmiddels een landelijke manifestatie is geworden.

Imara Limon

Foto door Renata Chede.

Imara Limon is conservator bij het Amsterdam Museum. Zij werkte aan de tentoonstellingen Zwart Amsterdam (2016), Zwart & Revolutionair (2017) van The Black Archives, en ontwikkelde het programma New Narratives, waarbij gast-rondleiders vanuit diverse perspectieven opnieuw kijken naar museumcollecties. Limon is adviseur bij het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bestuurslid van Kunsten ’92 en winnaar van de Museumtalentprijs 2017.

David Duindam

David Duindam is docent en onderzoeker herinneringscultuur en erfgoed aan de UvA. Voor zijn proefschrift over de Hollandsche Schouwburg als plek van herinnering onderzocht hij de vroege getto-herdenkingen en Jom Hasjoa in Nederland. Momenteel doet hij onderzoek naar hoe musea in toenemende mate aandacht aan het slavernijverleden besteden. Vanavond zal hij dieper ingaan op het verschil tussen formele herdenkingen, die volgens hem niet per se gebaat zijn bij een opgelegde inclusiviteit, en andere herinneringspraktijken, zoals het project Open Joodse Huizen, dat wordt gekarakteriseerd door zijn openheid en betrokkenheid van lokale bewoners.

 

 

 

Robin Block

Robin Block is tekstschrijver, singer-songwriter en theatermaker. Hij laat zich in zijn werk onder meer inspireren door zijn Indische roots. Hij verzorgde eerder poëtische reflecties en muziek bij programma’s van het Indisch Herinneringscentrum en verschillende herdenkingen. Daarbij wil hij de mensen achter de historische gebeurtenissen een gezicht geven en hun persoonlijke verhalen voelbaar maken. Zo hoopt hij een verbinding te maken tussen de verschillende generaties (1e, 2e, 3e) en zoekt hij naar nieuwe vertelvormen die ook de huidige generatie aanspreken.

 

John Sijmonsbergen

John Sijmonsbergen studeerde geschiedenis aan de UvA. Als adjunct-directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrikamuseum en het Wereldmuseum) is hij nauw betrokken bij vraagstukken over gedeelde geschiedenis en koloniaal erfgoed. Als vice-voorzitter van de Nationale Herdenking 15 Augustus zet hij zich in voor de verjonging en verbreding van herdenkingen in het algemeen en die van de Tweede Wereldoorlog in Azië in het bijzonder.

 

 

Kaartje kopen