Series

Naast losse programma’s organiseren we ook vaste series. Ieder seizoen zingend inluiden in de Dienst voor Ongelovigen, dilemma’s onderzoeken in het Filosofisch Lab en ongedwongen genieten van poëzie op zondagmiddag. Gezamenlijk kwesties beantwoorden in De afslag naar rechts en een wereld aan verborgen wijsheid ontdekken bij Vrouwenlogica.

Voor de series Filosofisch lab en De poëzie van… geldt als je voor vier programma’s in dezelfde serie een kaartje bestelt, krijg je er eentje gratis.

Series in De Nieuwe LiefdeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De poëzie van ...

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang staan in deze serie dichters, muziek en vertolkers centraal. Dit seizoen is het programma vernieuwd: elke maand zal een hoofdgast een dichter presenteren van wie hij houdt – een carte blanche voor de curator, die de middag samenstelt. Topmuzikanten, prachtig filmmateriaal en scherpe, geestige columns. Levendige middagen zonder plechtige voordrachten maar met echte, warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Vooraf serveren we een Poëzieproeverij met kleine gerechten die passen bij de dichter van die dag. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.

Bestel het  keuzeabonnement poëzie – bestel voor minstens 4 programma’s een kaartje en krijg 25% korting.

zondag 12 februari – Theo Nijland kiest de poëzie van Tonnus Oosterhoff
zondag 12 maart – Nazmiye Oral kiest de poëzie van Bejan Matur
zondag 9 april – Kees van Kooten kiest de poëzie van Billy Collins
zondag 12 mei – Tjitske Jansen kiest de poëzie van Wislawa Szymborska

De poëzie van de zondagmiddagBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De afslag naar rechts

Er zijn opvallende parallellen tussen de uitslagen van de laatste verkiezingen en referenda in Nederland, VK en VS. Trump, Brexit en het Nederlandse ‘nee’ tegen Oekraïne krijgen – wie weet – een vervolg in Frankrijk (Marine Le Pen), in Italië (exit Renzi) en in Nederland en Duitsland staan Wilders en Alternative für Deutschland hoog in de peilingen. Sommigen ontwaren een opstand van de ‘boze, witte man’ die het verloor van de globalisering. Anderen denken dat het electoraat ‘eindelijk het land terug verovert’. Hoe het ook zij, of je je nu zorgen maakt of de toekomst juist rooskleurig ziet, er zijn vier thema’s die we graag eens bespreken met kenners en denkers. Om de oorzaken en gevolgen van deze ‘populistische revolutie’ eens goed in kaart te brengen en onze gedachten te bepalen. Achtereenvolgens zoomen we in op complotdenken, de eeuwige wederkeer, de kloof en democratie.

woensdag 18 januari – Complotdenken: zijn samenzweringstheorieën gevaarlijk?
woensdag 25 januari – Overeenkomsten met de jaren 30: moeten we waakzaam zijn voor nieuw fascisme?
woensdag 1 februari – De kloof tussen hoog en laag: valt Nederland uit elkaar?
woensdag 15 februari – Democratie: loten of kiezen?

Bewaren

Begin van de seizoenen

Jonge, eigenzinnige dienst met aandacht voor de wisseling van de seizoenen. In de drukte van de stad sta je één uur stil bij wat je belangrijk vindt.

Met een inspirerende preek door een bekende spreker – eerder waren onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Boris van der Ham en Arjen Lubach te gast. Acteurs lezen gedichten en teksten. Het koor onder leiding van dirigente Maartje Meijer zingt pop, soul en traditionals en er is muziek van topmuzikanten, onder meer uit het Kyteman Orchestra. Samengesteld en geleid door zangeres en theatermaakster Ricky Koole.  Ga zitten en laat je raken!

Ricky Koole over wat haar tot deze diensten bewoog:
“Ik heb regelmatig kerkdiensten bezocht waar een mooi koor is en sprekers die je aan het denken zetten. Maar die gaan uiteindelijk altijd over God, over het geloof of over de oplossing vinden in het hiernamaals. Aangezien ik niet geloof – of als ik geloof dan ook meteen in alles – vind ik het moeilijk als er een God wordt geplaatst boven alles. Ik voel me dan ook niet geroepen om mee te zingen. Ik stel nu diensten samen waarbij je als niet-gelovige naar hartenlust kunt meezingen. Ook gelovigen kunnen dat, volgens mij, prima.”

dinsdag 21 maart – Begin van de lente
woensdag 21 juni – Begin van de zomer

Begin van de seizoenenBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vrouwenlogica - Denken in context

Kun jij een vrouwelijke filosoof noemen?

Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, daarna wordt het vaak moeilijker. Logisch, want vrouwelijke denkers zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de geschiedschrijving van de filosofie. En ook vandaag nog: in Nederland bijvoorbeeld is slechts 16% van de academische filosofen vrouw. Filosofie was en is een dude dominated discipline. Daarom de serie Vrouwenlogica: over vrouwen in de filosofie. Wie zijn die onzichtbare vrouwelijke denkers? Waar denken zij over na? In voorgaande edities is gebleken dat het vrouwelijk denken vaak direct in relatie staat met de dagelijkse praktijk. Geen abstracte vage theorie, maar filosofie in verbinding met het echte leven.

In samenwerking met de Vrije Gemeente en Society for Women in Philosophy.

Maandag 29 mei – Vrouwenlogica V: Intersectionaliteit – over het nut van hokjesdenken

Amedeo ModiglianiBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Filosofisch Lab

Onderzoek je grote en kleine vragen.

Heeft eenzaamheid zin? Hoe ga ik om met m’n irritante collega? Waarom ben ik zo perfectionistisch?

In de workshop van het Filosofisch Lab onderzoek je in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers jouw eenvoudige of complexe vraag. Je doorbreekt je eigen denkpatronen en oefent een nieuwe manier van kijken naar dilemma’s uit je eigen leven. Denkoefeningen en schrijfopdrachten helpen afstand te nemen en brengen je bij de kern van het vraagstuk. Door de vraag te verhelderen, kom je tot een antwoord. Iedereen brengt een eigen kwestie in en gaat volgens de beproefde methode aan de slag. Onder leiding van ervaren filosofen Mita Visser en Kiki Verbeek.

Maandelijks op vrijdagmiddag om 15:00 uur in de Bibliotheek.

Veel vragen? Vanaf vier kaartjes krijg je €5 korting. Bestel hier je keuzeabonnement.

– vrijdag 10 februari
– vrijdag 10 maart
– vrijdag 7 april
– vrijdag 12 mei


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren