Series

Naast losse programma’s organiseren we ook vaste series zoals dilemma’s onderzoeken in het Filosofisch Lab, ongedwongen genieten van poëzie op zondagmiddag en een wereld aan verborgen wijsheid ontdekken bij Vrouwenlogica.

Voor de series Filosofisch lab en De poëzie van… geldt als je voor vier programma’s in dezelfde serie een kaartje bestelt, krijg je er eentje gratis.
Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De poëzie van ...

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang staan in deze serie dichters, muziek en vertolkers centraal. Dit seizoen is het programma vernieuwd: elke maand zal een hoofdgast een dichter presenteren van wie hij houdt – een carte blanche voor de curator, die de middag samenstelt. Topmuzikanten, prachtig filmmateriaal en scherpe, geestige columns. Levendige middagen zonder plechtige voordrachten maar met echte, warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Vooraf serveren we een Poëzieproeverij met kleine gerechten die passen bij de dichter van die dag. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.

De poezie van...

De poezie van

Bestel het  keuzeabonnement poëzie – bestel voor minstens 4 programma’s een kaartje en krijg 25% korting.

De poëzie van de zondagmiddagBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Filosofisch Lab

Onderzoek je grote en kleine vragen.

Heeft eenzaamheid zin? Hoe ga ik om met m’n irritante collega? Waarom ben ik zo perfectionistisch?

In de workshop van het Filosofisch Lab onderzoek je in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers jouw eenvoudige of complexe vraag. Je doorbreekt je eigen denkpatronen en oefent een nieuwe manier van kijken naar dilemma’s uit je eigen leven. Denkoefeningen en schrijfopdrachten helpen afstand te nemen en brengen je bij de kern van het vraagstuk. Door de vraag te verhelderen, kom je tot een antwoord. Iedereen brengt een eigen kwestie in en gaat volgens de beproefde methode aan de slag. Onder leiding van ervaren filosofen Mita Visser en Kiki Verbeek.

Maandelijks op vrijdagmiddag 15 september | 13 oktober | 17 november | 12 januari | 9 februari | 9 maart | 6 april | 11 mei om 15:00 uur in de Bibliotheek.

 

Veel vragen? Vanaf vier kaartjes krijg je €5 korting. Bestel hier je keuzeabonnement.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De Andere Lees!club

Boeken zitten vol stille signalen, maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? Iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. In de Andere Lees!club laat Lidewijde Paris zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten.

Lidewijde bespreekt de literaire principes van de auteurs, de manier van vertellen en hoe er op effect wordt gespeeld. Of dat werkt, wordt met elkaar besproken. Het gaat dus niet om een gewone leesclub, maar om een college-achtige leesworkshop. Uiteraard kun je op elk moment vragen stellen en met Lidewijde of elkaar in discussie gaan. Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben – de avond kan juist een uitnodiging zijn om te beginnen!

Wie is Lidewijde Paris?

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Niet alleen lezen om het verhaal, maar ook op zoek naar de stille signalen en het verhaal tussen de regels. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek, die ze al negen jaar met Frank van Doeselaar runt in Middelburg, naar Amsterdam in een speciale vorm.

3 oktober 2017 – Ons soort mensen & Alleen met de goden

21 november 2017 – Boeken worden nog bekend gemaakt

 

Hedendaagse Hangijzers

Er zijn regelmatig gebeurtenissen of vragen waarvan je niet meteen weet wat je ervan moet denken. Waarom mag een Turkse minister haar aanhangers in Nederland niet toespreken? We hebben toch vrijheid van meningsuiting, al is haar boodschap waarschijnlijk zelf antidemocratisch? Waarom is de overheid een grotere sta-in-de-weg voor de vergroening van de economie dan het bedrijfsleven? Dat was vroeger toch juist andersom? En hoe komt het dat veel jonge mensen last hebben van een burn-out? Overvraagt hun werkgever ze of verwachten ze veel te veel van hun baan? Waarom vinden antiracisten het vervelend dat witte mensen dreads hebben of een Palestijnensjaal omdoen?

Voor iedereen die wel eens piekert en twijfelt wat ze eigenlijk van een dilemma moeten vinden, is een bezoek aan “hedendaagse hangijzers” een uitkomst. Eens per maand bespreekt journaliste Myrthe Hilkens een actueel dilemma met leden van een vast panel van interessante denkers en opiniemakers waarvan we er telkens twee of drie uitnodigen. Dat twee- of drietal wordt iedere keer aangevuld met een echte expert, die veel verstand heeft van het betreffende dilemma. Samen met het publiek proberen we de vraag te beantwoorden: wat moeten we ervan vinden? Wat betekenen de verschillende visies en hoe zijn die terug te leiden tot dieper liggende waarden, emoties of wereldbeelden?

 

Leden van ons denkende dozijn:

Eelco Runia
Bert Keizer
Nadia Bouras
Mirjam de Rijk
Robin van den Akker
Joshua Livestro
Jojanneke Vanderveen
Merijn Oudenampsen
Baukje Prins (na 2017)
Rens Vliegenthart
Tom Mikkers

maandag 11 september 2017 | maandag 23 oktober 2017 | maandag 20 november 2017 | maandag 18 december 2017

maandag 15 januari 2018 | maandag 12 februari 2018 | maandag 12 maart 2018 | maandag 9 april 2018