DeAndereLees!clubDemaakbaremens

zo 19 apr
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Programma geannuleerd!

Wegens de dreiging van het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij De Nieuwe Liefde die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast, ook dit programma.

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten, vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug. Vanwege de drukte rondom deze ontwikkelingen zijn we niet in staat te reageren met de snelheid die je van ons gewend bent en vragen we om je geduld.

Voor meer info verwijzen we je ook door naar de website van RIVM

Frankenstein of de moderne Prometheus x Frankusstein

Onze steevast uitstekend beoordeelde leesclub is terug van nooit weggeweest! In deze leesclub vergelijken we telkens een klassieker met een moderne bestseller. Samen met Lidewijde Paris graven we diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt? In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de derde editie van 2020 onderzoeken we het thema van de maakbare mens met Mary Shelley’s klassieker Frankenstein of de moderne Prometheus (1818, herzien 1831) en de knipoog als antwoord hierop, Frankusstein van Jeanette Winterson (2019).

Iedereen kent het verhaal van Dr. Frankenstein, al denken velen dat het monster zo heette, maar het was de dokter die het monster schiep. Maar wie las het boek echt? Blijkbaar niet veel mensen, want het boek is niet leverbaar, maar er zijn zoveel 2e hands exemplaren en het is online rechtenvrij te verkrijgen (in het Engels). Wat wilde Shelley eigenlijk met haar boek zeggen? Hoe ontstond het? Jeanette Winterson – bijna geobsedeerd door kunstmatige intelligentie – neemt Mary Shelley en haar beroemde roman als uitgangspunt en vlecht er een macabere en hilarische variant doorheen.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.

Meer edities van De Andere Lees!club: