UP! Talkshow #13: Kunnen we het over iets leukers hebben?

UP! Talkshow #13: Kunnen we het over iets leukers hebben?

KIJK DIT PROGRAMMA HIER TERUG!

 

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft. UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

In UP! Talkshow #13: Kunnen we het over iets leukers hebben? spreken we over het praten over de dood. Er komt een moment dat we doodgaan en daarover praten vindt niet iedereen leuk. Heel begrijpelijk, maar ook onhandig. Wat moet je van elkaar weten? Hoe begin je zo’n gesprek en wie begint er? Wij van UP! vragen je dit keer nadrukkelijk om kinderen, partner of andere naasten mee te nemen, want we gaan het er over hebben. En met wie kan dat beter dan met filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer.

Nico Dijkshoorn schreef een aangrijpend boek over zijn ouders.
Als zijn ouders – over wie hij altijd klaagde – kort na elkaar zijn overleden, overkomt Nico iets waardoor alles verandert. Het besef groeit dat hij wellicht meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst. Een gesprek over wat er misschien toch beter voor de dood besproken had moeten worden.

Naast deze zingevende kwesties heb je ook de hele praktische. Nabestaanden lopen bij gebrek aan wachtwoorden van de overledene bijvoorbeeld vast bij de afwikkeling van aardse zaken. Seniorweb gunt ons een kijkje in de digitale afterlife keuken. Loes Voogd en Bob Visser stonden aan de wieg van wat ‘Digitaal Nalatenschap’ heet, en dat was nodig. Want uit een onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar weinig mensen stilstaan bij hun digitale nalatenschap: bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dit nog niet geregeld te hebben, en het ook nog niet met naasten besproken te hebben.

Het muzikale intermezzo is dit keer van Noble, de spraakmakende finaliste van The Voice Senior.

Met presentatie van Hadassah de Boer

Bekijk het programma voor de hele UP! serie hier

Na de talkshow graag doorpraten? Praat mee tijdens één van de tafelgesprekken In je Uppie.

 

 

Dit programma komt tot stand in samenwerking met www.upinnederland.nl

Meer informatie en gastsprekers worden op een later moment bekend gemaakt via deze pagina en onze nieuwsbrief (aanmelden onderaan Homepage)

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Bert Keizer

Bert Keizer  is coumnist voor dagblad Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact. In 2012 schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie Waar blijft de ziel? waarin hij zich verzet tegen het idee ‘wij zijn ons brein.’ In Tumult bij de uitgang doet hij verslag van alles wat we denken, hopen, vrezen, overwegen en idioot vinden rond de sterfelijkheid van de mens.

Foto: Raphaël Drent

Noble

Noble is de finaliste van The Voice Senior.

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn schreef een aangrijpend boek over zijn ouders.
Als zijn ouders – over wie hij altijd over klaagde – kort na elkaar zijn overleden, overkomt Nico iets waardoor alles verandert. Het besef groeit dat hij wellicht meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst. Een gesprek over wat er misschien toch beter voor de dood besproken had moeten worden.