Bloeiklas #3: Waarom willen we steeds iets nieuws?

Bloeiklas #3: Waarom willen we steeds iets nieuws?

Socioloog Zygmunt Bauman noemt de moderne mens een toerist: we komen aan, vermaken ons, consumeren en vliegen weer weg – zonder echt verbinding aan te gaan. Volgens Bauman leven we in een vloeibare moderniteit, met een fragmentarisch karakter: ons werk bestaat steeds vaker uit korte projecten, romantische liefdesverbanden worden net zo makkelijk aangegaan als beëindigd en de wereld vereist dat we flexibel zijn. Ons leven is er op ingericht om snel van strategie of loyaliteit te veranderen.

Wat doet het met ons, als alles inwisselbaar is? Het maakt vrijer en verrijkt ons met nieuwe ervaringen, maar maakt ook angstiger en eenzamer. Wat hebben we als ‘vloeibaar’ mens nodig, om een waardevol leven te leiden? Vanavond verkennen we de voor- en nadelen van twee populaire mensbeelden: de wijze grijsaard die tevreden op zijn vaste bankje zit en de levenslustige reiziger met kennissen overal. Hoe voorkom je een dolende toerist of een wereldvreemde eigenheimer?

De Bloeiklas van De Kwekerij is een persoonlijke en ontregelende broedplaats met groepen van maximaal 20 personen. We duiken onder leiding van ervaringsdeskundigen (kwekers) in de wondere wereld van levensvragen en keuzes maken. Met hulp van filosofische, sociologische, psychologische en religieuze bronnen.

Meer info over deze editie volgt binnenkort

Bekijk de hele serie hier

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: