De Andere Lees!club: Hoe vertel je het onvertelbare?

Een klein leven x Vallen is als vliegen

De Andere Lees!club: Hoe vertel je het onvertelbare?

 

Na het succes van de nieuwe opzet dit voorjaar gaat De Andere Lees!club op dezelfde weg verder. Naast een klassieker bespreekt Lidewijde Paris een actuele roman die met een literair thema eraan is verbonden.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijk zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe anders én waarom? Hoe werd én hoe word ik als lezer meegesleept? Waar gaat het boek eigenlijk écht over? Voorgrond- en achtergrondverhaal. Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

De Andere Lees!club gaat verder met haar tweede editie van het najaar, door te focussen op het ‘onvertelbare’ in fictie. Het is misschien wat vreemd om een roman dat nog maar een paar jaar geleden verscheen als de klassieker te nemen en een roman van dit jaar als de moderne roman. Maar bij het thema ‘Hoe vertel je het onvertelbare?’ pasten deze twee juist doordat ze elk op een eigen manier woorden weten te vinden om hier een antwoord op te geven. Hanya Yanagihara’s Een klein leven volgt in een tijdloos Amerika vier vrienden die elk hun weg door het leven zoeken, maar een van hen heeft een duister verleden. Manon Uphoff wist in Vallen is als vliegen haar ervaringen van misbruik door de mythische verpakking te verwoorden.

De andere programma’s uit de series vinden plaats op 8 september (Het Grote Familieverhaal), 10 november (Liefdesperikelen & Taboes) en 8 december (Atwoods Dienstmaagd, het vervolg!). Naar alle vier gaan en korting krijgen? Koop een passepartout voor maar 44 euro ipv 52 euro!


De Andere Lees!club: Hoe vertel je het onvertelbare?
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.5
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Niet alleen lezen om het verhaal, maar ook op zoek naar de stille signalen en het verhaal tussen de regels. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek, die ze al negen jaar met Frank van Doeselaar runt in Middelburg, naar Amsterdam in een speciale vorm.

Kaartje kopen