De Andere Lees!club: Liefdesperikelen & taboes

Turks Fruit x Wijzigingen bijhouden

De Andere Lees!club: Liefdesperikelen & taboes

 

Na het succes van de nieuwe opzet dit voorjaar gaat De Andere Lees!club op dezelfde weg verder. Naast een klassieker bespreekt Lidewijde Paris een actuele roman die met een literair thema eraan is verbonden.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijk zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe anders én waarom? Hoe werd én hoe word ik als lezer meegesleept? Waar gaat het boek eigenlijk écht over? Voorgrond- en achtergrondverhaal. Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de derde editie dit najaar van De Andere Lees!club gaan we in op liefdesperikelen en taboes. Wie kent Turks fruit van Jan Wolkers niet? Toch was dit tragische liefdesverhaal bij verschijnen in 1969 een taboedoorbrekend boek, niet alleen om de vrijmoedige seks maar ook om de openheid waarmee over kanker werd geschreven. Van een heel andere orde zijn de taboes in Sayed Kashua’s Wijzigingen bijhouden. Om te beginnen doorbreekt de schrijver al een soort taboe door als Palestijn in het Hebreeuws te schrijven. In zijn roman wordt de clou bepaald door een gruwelijk taboe, maar daar kom je pas laat achter. Kortom: twee perfecte romans voor ‘Liefdesperikelen & taboes’.

De andere programma’s uit de series vinden plaats op 8 september (Het Grote Familieverhaal), 6 oktober (Hoe vertel je het onvertelbare?) en 8 december (Atwoods Dienstmaagd, het vervolg!). Naar alle vier gaan en korting krijgen? Koop een passepartout voor maar 44 euro ipv 52 euro!


De Andere Lees!club: Liefdesperikelen & taboes
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.5
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Niet alleen lezen om het verhaal, maar ook op zoek naar de stille signalen en het verhaal tussen de regels. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek, die ze al negen jaar met Frank van Doeselaar runt in Middelburg, naar Amsterdam in een speciale vorm.

Kaartje kopen