De Grote Krimp #2- Een kind minder

Over de onstuitbare drang tot voortplanting

De Grote Krimp #2- Een kind minder

We kunnen tegenwoordig niet meer vliegen, vlees eten of in een oude dieselbus rijden zonder schuldgevoelens over het klimaat. Maar het nemen van een (extra) kind heeft de meeste impact op onze aarde. Is een groot gezin nog wel van deze tijd?

In aflevering #2 van De Grote Krimp bespreken we de kinderwens. Wat is de waarde van een kind in deze tijd? Zijn er geen alternatieven voor het nemen van een kind? Wie ben ik eigenlijk zonder nageslacht? En is het ook geaccepteerd om je niet voort te planten?

Tijdens deze avond deelt ecofeministe Donna Haraway haar oproep ‘Make kin, not population’ met ons. Via een live Skype-verbinding licht zij haar oproep toe. Kunstenaar Tinkebell vertelt waarom zij zich heeft laten steriliseren en journalist Lynn Berger vertelt over haar overwegingen om een tweede kind te nemen. Na een korte pauze zet filosoof Tim Meijers kort uiteen wat de waarde van een kind is, waarna de sprekers en het publiek onder leiding van Evanne Nowak hierover met elkaar in gesprek gaan.

Kom je ook?

 

Over De Grote Krimp

Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’ – (God)

We zijn met meer dan 7,6 miljard mensen op aarde, dat zijn ruim twee keer zoveel mensen als vijftig jaar geleden. Voor 2050 voorspelt de Verenigde Naties 10 miljard mensen.

Voor Ultra Ultra aanleiding om het gesprek te openen over deze explosieve groei van de wereldbevolking en de gevolgen daarvan. Een gevoelig onderwerp, want wie zijn wij om jou te vertellen dat je géén kind mag?

 

De Grote Krimp wil het taboe op bevolkingsbeperking doorbreken. Een gevoelig onderwerp, want wie ben ik om jou te vertellen dat je geen kind mag? We bespreken dit onderwerp in een drieluik op verschillende plekken in Amsterdam met elk een eigen perspectief: het maatschappelijk debat (Rode Hoed), de persoonlijke/bezinnende benadering (De Nieuwe Liefde), en tenslotte de artistieke blik (Compagnietheater).

 

www.degrotekrimp.nl

 

SPREKERS:

Lynn berger, journalist voor De Correspondent en schrijver van het boek De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede kind.

 

Tinkebell is kunstenaar en schrijver en ze weet als geen ander hoe je mensen door middel van een gecreëerde ervaring anders naar de wereld kan laten kijken. Hoe je mensen hun ideeën kunt laten bijstellen. Hoe je iets ‘onbelangrijks’ belangrijk maakt. Bij voorkeur houdt ze zich bezig met het agenderen van ‘niet sexy onderwerpen’ omdat daar voor haar een uitdaging ligt.

Evanne NowakEvanne Nowak is programmamaker. Zij ontwikkelt projecten & programma’s op het snijvlak van duurzaamheid, rechtvaardigheid, identiteit en levensbeschouwing. Op een grondige en creatieve manier onderzoekt ze de betekenis van een zinvol leven. Wat betekent mens zijn en een goed leven leiden in tijden van conflict, ongelijkheid, onzekerheid en klimaatverandering?

Donna Haraway is bioloog, wetenschapsfilosoof, ecofeministe en een groot science fiction liefhebber. Ze zal spreken via een Skype-verbinding. Ze werd bekend met A Cyborg Manifesto, haar boek over gender, identiteit en technologie waarin het onderscheid tussen mens en machine vervaagt en het vervagen van grenzen en verdwijnen van dualiteit wordt bejubeld.
In haar meest recente boek, Staying with the Trouble: Making Kin in the Chtulucene beschrijft Haraway prikkelende nieuwe manieren waarop wij om kunnen gaan met onze aarde en al haar bewoners. Haar opdracht aan ons ‘make kin not babies!’

Tim Meijers is werkzaam als politiek filosoof bij de universiteiten van Utrecht en Leiden. Hij schrijft over theorieën van rechtvaardigheid en is in het bijzonder geïnteresseerd in verplichtingen die men heeft ten opzichte van toekomstige generaties en mensen over de grens. Hij vraagt zich ook af wie eigenlijk verantwoordelijk is voor het creëren van een betere, meer rechtvaardige, wereld. De politiek? Overheidsinstanties? Of kunnen – en moeten – individuen ook een verschil maken? In het kader van individuele verplichtingen ten opzichte van toekomstige generaties vraagt hij zich af welke (morele) afwegingen we moeten maken als we overwegen een kind op de wereld te zetten.

***

SERIE DE GROTE KRIMP

We bespreken dit onderwerp in een drieluik in de Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater.

Rode Hoed 2 april
De Grote Krimp I: over een wereld met 7,6 miljard mensen.

De Nieuwe Liefde 23 april
De Grote Krimp II: over de onstuitbare drang tot voortplanting.

Compagnietheater 16 mei
De Grote Krimp III: een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Koop voor €26 een passe-partout

(ipv €39)

***

Bekijk hieronder informatie over de andere afleveringen in deze serie:
program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

2 april - De Grote Krimp I

Over een wereld met 7,6 miljard mensen.

Het eerste deel van deze serie vindt plaats in de Rode Hoed op 2 april. We praten over wat het betekent voor de mens en de aarde om met zó veel tegelijk op de wereld te zijn.

Hoe is de wereldbevolking zo snel gegroeid?
Wat is de impact van de mensheid op de aarde?
Hoe leven we in goede harmonie samen?

SPREKERS

Tim Sweijs, directeur Onderzoek van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag

Hidde Boersma
, een wetenschapsjournalist die een reeks verhalen maakt over ecomodernisme.

F
rank Westerman, journalist en schrijver

Meer informatie en kaarten voor de aflevering in de Rode Hoed.

 

16 mei - De Grote Krimp III

Een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Tijdens het derde deel van deze serie in het Compagnietheater onderzoeken we krimp.

Wat is toch die obsessie met groei van de mens? Is het leven leuker met minder? Welke kansen biedt krimp?

Klik hier voor meer informatie en kaarten voor de aflevering in het Compagnietheater.