De Grote Krimp #2- Een kind minder

Over de onstuitbare drang tot voortplanting

De Grote Krimp #2- Een kind minder

‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’(God)

We zijn met meer dan 7,6 miljard mensen op aarde, dat zijn ruim twee keer zoveel mensen als vijftig jaar geleden. Voor 2050 voorspelt de Verenigde Naties 10 miljard mensen.

Voor Ultra Ultra aanleiding om het gesprek te openen over deze explosieve groei van de wereldbevolking en de gevolgen daarvan. Een gevoelig onderwerp, want wie zijn wij om jou te vertellen dat je géén kind mag?

We bespreken dit onderwerp in een drieluik op verschillende plekken in Amsterdam met elk een eigen perspectief: het maatschappelijk debat (Rode Hoed), de persoonlijke/bezinnende benadering (De Nieuwe Liefde), en tenslotte de artistieke blik (Het Compagnietheater).

Tijdens het tweede deel van De Grote Krimp bespreken we de kinderwens. Wat is de waarde van een kind? Zijn er behalve die onzichtbare kracht andere redenen om je te vermenigvuldigen? En mag het ook niet?

Paus Franciscus noemde in 2018 stellen die bewust kiezen voor een kinderloos bestaan nog “egoïstisch” en stelde dat: een maatschappij met een hebberige generatie, die zich niet graag omringt met kinderen, maar ze zien als vervelend, een last, en een risico, is een depressieve maatschappij.

Wat is toch die onstuitbare drang tot voortplanting?

 

SPREKERS:

Lynn berger, journalist voor De Correspondent en schrijver van het boek De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede kind.

 

TINKEBELL is kunstenaar en schrijver en ze weet als geen ander hoe je mensen door middel van een gecreëerde ervaring anders naar de wereld kan laten kijken. Hoe je mensen hun ideeën kunt laten bijstellen. Hoe je iets ‘onbelangrijks’ belangrijk maakt. Bij voorkeur houdt ze zich bezig met het agenderen van ‘niet sexy onderwerpen’ omdat daar voor haar een uitdaging ligt.

Evanne NowakEvanne Nowak is programmamaker. Zij ontwikkelt projecten & programma’s op het snijvlak van duurzaamheid, rechtvaardigheid, identiteit en levensbeschouwing. Op een grondige en creatieve manier onderzoekt ze de betekenis van een zinvol leven. Wat betekent mens zijn en een goed leven leiden in tijden van conflict, ongelijkheid, onzekerheid en klimaatverandering?

Donna Haraway is bioloog, wetenschapsfilosoof, ecofeministe en een groot science fiction liefhebber. Ze zal spreken via een Skype-verbinding. Ze werd bekend met A Cyborg Manifesto, haar boek over gender, identiteit en technologie waarin het onderscheid tussen mens en machine vervaagt en het vervagen van grenzen en verdwijnen van dualiteit wordt bejubeld.
In haar meest recente boek, Staying with the Trouble: Making Kin in the Chtulucene beschrijft Haraway prikkelende nieuwe manieren waarop wij om kunnen gaan met onze aarde en al haar bewoners. Haar opdracht aan ons ‘make kin not babies!’

***

SERIE DE GROTE KRIMP

We bespreken dit onderwerp in een drieluik in de Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater.

Rode Hoed 2 april
De Grote Krimp I: over een wereld met 7,6 miljard mensen.

De Nieuwe Liefde 23 april
De Grote Krimp II: over de onstuitbare drang tot voortplanting.

Compagnietheater 16 mei
De Grote Krimp III: een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Koop voor €26 een passe-partout

(ipv €39)

***

Bekijk hieronder informatie over de andere afleveringen in deze serie:

De Grote Krimp #2- Een kind minder
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Koop een passepartout en krijg 3 programma’s voor de prijs van 2.
PASSEPARTOUT

Deel dit evenement:

2 april - De Grote Krimp I

Over een wereld met 7,6 miljard mensen.

Het eerste deel van deze serie vindt plaats in de Rode Hoed op 2 april. We praten over wat het betekent voor de mens en de aarde om met zó veel tegelijk op de wereld te zijn.

Hoe is de wereldbevolking zo snel gegroeid?
Wat is de impact van de mensheid op de aarde?
Hoe leven we in goede harmonie samen?

SPREKERS

Tim Sweijs, directeur Onderzoek van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag

Hidde Boersma
, een wetenschapsjournalist die een reeks verhalen maakt over ecomodernisme.

F
rank Westerman, journalist en schrijver

Meer informatie en kaarten voor de aflevering in de Rode Hoed.

 

16 mei - De Grote Krimp III

Een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Tijdens het derde deel van deze serie in het Compagnietheater onderzoeken we krimp.

Wat is toch die obsessie met groei van de mens? Is het leven leuker met minder? Welke kansen biedt krimp?

Klik hier voor meer informatie en kaarten voor de aflevering in het Compagnietheater.

Kaartje kopen