De man op de snijtafel #1: zijn voeten

Het pad van de witte man

De man op de snijtafel #1: zijn voeten

In het tweeluik Man op de Snijtafel reflecteren verschillende mannen, waaronder model en schrijver Sander Kok, op de positie van de moderne man. Statistisch gaat het met jongens en mannen niet heel florissant. Ze gaan eerder dood dan vrouwen. Plegen vaker zelfmoord.  Jongens stoppen vaker dan meisjes vroegtijdig met school. Die school is bovendien ‘gefeminiseerd’, lezen we. Al die jongens worden daar onderwezen door alleen maar vrouwen. Qua opleidingsniveau worden ze inmiddels ook voorbijgestreefd door meisjes en jonge vrouwen.

Jongens en mannen kampen vaker dan meisjes en vrouwen met verslavingsproblematiek. En dan gaan minderheden en vrouwen ondertussen stevig door met emanciperen en terug praten. Grab them by the pussy is niet ‘grappig’ meer, ook niet in de sportkantine. En de hashtag #MeToo veroorzaakte in de hele Westerse wereld een nieuw gesprek over macht, seks en misbruik. Waar de ene man zijn toevlucht zoekt in ‘safe spaces’ en al theedrinkend met andere mannen praat over een nieuwe mannelijkheid, kiest de ander voor krachtdansen en vuurweekenden.

De man lijkt, kortom, bezig met een herdefiniëring van wat het betekent om man te zijn. In De Nieuwe Liefde zoomen we zonder regels in op die zoektocht. Boze mannen, vertwijfelde mannen, ongeruste mannen, mannen-mannen: we wandelen aan de hand van voordrachten, columns en beeld door een waaier van meningen, vergezichten en statements.

In deel 1 van dit tweeluik op 8 april , liggen de voeten van de man op de Snijtafel. De voeten die hem door de geschiedenis heen wandelden de huidige tijd in. Waar komt de man vandaan en hoe veranderde zijn wereld gaandeweg? Welke tijd wandelt hij in en hoe verandert dat zijn positie? Waar zouden die voeten het liefst staan? En waarom gebruiken sommige mannen ze vooral om te trappen?

De volgende Man of de snijtafel:

In deel twee van dit tweeluik, op 7 mei, ligt de piemel op de Snijtafel. De piemel als symbool van mannelijke seksualiteit. Hoe heeft vrouwenemancipatie invloed op de definitie van die seksualiteit? Hoe beïnvloedt #metoo mannen in hun seksueel denken en handelen? Waarom vinden veel mannen het zo lastig om kwetsbaar te zijn? Of is dat een vraag die alleen een vrouw zou stellen? Wat nou als je als man van ‘zachte’ seks houdt en vrouwen in vrouwenbladen praten over ‘geen geneuzel, neuken’? Klik hier voor meer info en kaarten.


De man op de snijtafel #1: zijn voeten
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Deel dit evenement:

Sander Kok

Sander Kok is schrijver – zijn debuutroman Smeltende Vrouw kreeg lyrische recensies – en internationaal model. Hij liep onder anderen shows voor Armani.  Hij brengt deze avond ‘een droef lied’, waarin hij de ‘betreurenswaardige positie van de moderne man’ literair zal bezingen.

Colin van Heezik

Colin is schrijver, journalist en publicist en schreef of schrijft voor bijvoorbeeld NRC Handelsblad, de VPRO Gids, Vrij Nederland en de Volkskrant. Hij publiceert geregeld over de man en de vrouw, over feminisme en #metoo. Voor uitgeverij Atlas/Contact schrijft hij een boek over de liefde in de 21e eeuw, door de ogen van een jonge man in de grote stad.

De mannen van het Wildeman Festival

Arjan Verschuur en Ronald Snel horen beiden bij het kernteam dat het zogenoemde Wildeman Festival en alle losse activiteiten daaromtrent organiseert. Het Wildeman Festival is voor mannen ‘die helemaal zichzelf willen zijn en die zich willen blijven ontwikkelen.’ Drie dagen lang ontmoeten mannen elkaar in gesprek en workshops. Of het nu gaat om seksualiteit, macht en #metoo of hoe om te gaan met verlies, het aanbod van Wildeman is veelomvattend maar in alle gevallen bedoeld voor mannen en mannen alleen.
Verschuur schrijft over zichzelf in alle verschijningsvormen die hij heeft, van zelfstandig werkend professional tot zoon van. Van vader tot weduwnaar. Ronald Snel organiseert en plant evenementen voor bedrijven en particulieren. Zoals hij over zichzelf schrijft: ‘(…) Vroeger zocht ik verdoving in afleidingen en verslavingen. Het volgen van een mannenweekend heeft mij als man geholpen steeds meer de regie over mijn leven te nemen.’
Kaartje kopen