AFGELAST! De Nieuwe Mannelijkheid

Mannen, makkers en maten(naaiers), hoe is het ermee?

AFGELAST! De Nieuwe Mannelijkheid

DIT PROGRAMMA IS WEGENS ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN AFGELAST.

In De Nieuwe Mannelijkheid reflecteren Howard Komproe,  Sander Kok, Colin van Heezik, Rikkert van Huisstede en Kernteam van het Wildeman Festival op de positie van de moderne man. Statistisch gaat het met jongens en mannen niet heel florissant. Ze gaan eerder dood dan vrouwen. Plegen vaker zelfmoord.  Jongens stoppen vaker dan meisjes vroegtijdig met school. Die school is bovendien ‘gefeminiseerd’, lezen we. Al die jongens worden daar onderwezen door alleen maar vrouwen. Qua opleidingsniveau worden ze inmiddels ook voorbijgestreefd door meisjes en jonge vrouwen.

Jongens en mannen kampen vaker dan meisjes en vrouwen met verslavingsproblematiek. En dan gaan minderheden en vrouwen ondertussen stevig door met emanciperen en terug praten. Grab them by the pussy is niet ‘grappig’ meer, ook niet in de sportkantine. En de hashtag #MeToo veroorzaakte in de hele Westerse wereld een nieuw gesprek over macht, seks en misbruik. Waar de ene man zijn toevlucht zoekt in ‘safe spaces’ en al theedrinkend met andere mannen praat over een nieuwe mannelijkheid, kiest de ander voor krachtdansen en vuurweekenden.

De man lijkt, kortom, bezig met een herdefiniëring van wat het betekent om man te zijn. In De Nieuwe Liefde zoomen we zonder regels in op die zoektocht. Boze mannen, vertwijfelde mannen, ongeruste mannen, mannen-mannen: we wandelen aan de hand van voordrachten, columns en beeld door een waaier van meningen, vergezichten en statements.

Hoe heeft vrouwenemancipatie invloed op de definitie van die seksualiteit? Hoe beïnvloedt #metoo mannen in hun seksueel denken en handelen? Waarom vinden veel mannen het zo lastig om kwetsbaar te zijn? Of is dat een vraag die alleen een vrouw zou stellen? Wat nou als je als man van ‘zachte’ seks houdt en vrouwen in vrouwenbladen praten over ‘geen geneuzel, neuken’ praten?

 


AFGELAST! De Nieuwe Mannelijkheid
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50

DIT PROGRAMMA IS WEGENS ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN AFGELAST.

Deel dit evenement:

SPREKERS

Hieronder vind je informatie over de gasten:

Howard Komproe

Howard Komproe ken je misschien als presentator, stemacteur of als Pilatus in The Passion (2016). Nog waarschijnlijker is dat je hem kent van zijn grappen. Komproe is standup comedian, maakt deel uit van team Comedytrain. Samen met Murth Mossel, Roué Verveer en Jandino Asporaat treedt hij op onder de naam Carribean Combo. En dan organiseert hij ook nog samen met vrienden vader-zoon-weekenden.

Colin van Heezik

Colin is schrijver, journalist en publicist en schreef of schrijft voor bijvoorbeeld NRC Handelsblad, VPRO Gids, Vrij Nederland en de Volkskrant. Hij publiceert geregeld over de man en de vrouw, over feminisme en #metoo. Voor uitgeverij Atlas/Contact schrijft hij een boek over de liefde in de 21e eeuw, door de ogen van een jonge man in de stad.

Kernteam van het Wildeman Festival

Arjan Verschuur, Ronald Snel, Klaas Otten en Johan Meijen horen bij het kernteam dat het zogenoemde Wildeman Festival en alle losse activiteiten daaromtrent organiseert. Het Wildeman Festival is voor mannen ‘die helemaal zichzelf willen zijn en die zich willen blijven ontwikkelen.’ Drie dagen lang ontmoeten mannen elkaar in gesprek en workshops. Of het nu gaat om seksualiteit, macht en #metoo of hoe om te gaan met verlies, het aanbod van Wildeman is veelomvattend maar in alle gevallen bedoeld voor mannen en mannen alleen.

Verschuur schrijft over zichzelf in alle verschijningsvormen die hij heeft, van zelfstandig werkend professional tot zoon van. Van vader tot weduwnaar. Ronald Snel organiseert en plant evenementen voor bedrijven en particulieren. Zoals hij over zichzelf schrijft: ‘(…) Vroeger zocht ik verdoving in afleidingen en verslavingen. Het volgen van een mannenweekend heeft mij als man geholpen steeds meer de regie over mijn leven te nemen.’

Rikkert van Huisstede

Hokjes maken hem maar zenuwachtig. Niet zo gek voor een levenskunstenaar die zowel in persoonlijkheid als werk uiteenlopend en veelzijdig blijkt. Rikkert van Huisstede (25) doorbreekt beperkende hokjes dan ook graag om zo zijn publiek dichter bij elkaar te brengen.

Na een studie muziektheater aan het Haarlemse conservatorium, werd Rikkert in diverse gedaantes een vast onderdeel van Herman van Veens toergezelschap. Eind vorig jaar stond hij voor het eerst met zijn solovoorstelling Zou jij het zijn in de Nederlandse theaters.  Behalve op de planken, verscheen hij ook op de boekenplanken, met zijn dichtbundel Aan de hand. En maakt hij de liedjes-cd Hetzelfde willen.

Sander Kok

Sander Kok (1981) studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Hij is schrijver – zijn debuutroman Smeltende Vrouw kreeg lyrische recensies – en internationaal model. Hij liep onder anderen shows voor Armani. Hij brengt deze avond ‘een droef lied’, waarin hij de ‘betreurenswaardige positie van de moderne man’ literair zal bezingen.

Kaartje kopen