De opvoeders

De opvoeders

Er zijn van die dagen dat je verlangt naar de tijd dat er slechts één opvoedbijbel was: die van Dr. Spock. Maar nu die er niet meer is, dringt de vraag zich op: wanneer doe je het goed als ouder? Stine Jensen en Frank Meester, beiden filosoof en ervaringsdeskundige, proberen orde op zaken te stellen in het opvoeddoolhof.

Hoe doen we het, opvoeden? Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd onze kinderen te veel te verwennen en beschermen, met ‘tefal-jongeren’ tot gevolg. Misschien wordt het tijd om de denkbeelden van verschillende filosofen weer eens tegen het licht te houden. Zoals die van Rousseau: ‘Je moet het kind alles zelf laten ontdekken.’ Opvoeders zoeken naar een balans tussen kinderen doodknuffelen en hun totale vrijheid geven.

Maar hoe doe je dat? Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat kinderen meekrijgen wat zij nodig hebben voor die balans? Filosofen Stine Jensen (gescheiden, dochter van 6) en Frank Meester (getrouwd, twee tienerzonen) onderzoeken het met het publiek en hulp van oude en nieuwe denkers, van Immanuel Kant tot Paul Verhaeghe.

In samenwerking met HUMAN en Humanistisch Verbond. Foto door Valerie Granberg.

Logo Humanistisch Verbond en Human

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: