De poëzie van Sappho

De poëzie van Sappho

Sappho van Lesbos: liefdesdichteres, zo’n beetje de eerste vrouw van wie gedichten zijn overgeleverd en zéker de eerste die liefdesgedichten schreef voor en over vrouwen. Gloeiend en gepassioneerd bezong zij de meisjes die zij lesgaf en de godinnen die hen tot voorbeeld dienden. Ze werd bejubeld door Plato en Horatius, en later door talloze schrijvers en kunstenaars. Toch zijn van haar gedichten slechts brokstukken bewaard gebleven.

Haast niets is er over haar bekend en vanaf de renaissance, waarin haar teksten werden herontdekt, is haar mysterie alleen maar gegroeid. Wie was Sappho, gaan we nog meer werk van haar vinden, hoe expliciet lesbisch was ze? Maar haar raadselachtige fragmenten, ieder even zintuiglijk, helder en zangerig, bleken ongelooflijk goed bestand tegen de tand des tijds.

Vanmiddag blazen uiteenlopende dichters Sappho’s poëzie alledaags leven in. Zangeres en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld samen met gitarist Ulrich de Jesus, dichter Lieke Marsman (die net haar succesvolle eerste roman publiceerde) en Sappho-vertaler Paul Claes.

 

mooi is maar mooi
                 voor een ogenblik
goed is vandaag
                  even mooi als morgen

            ***

…ik leg mijn lichaam
op een mals kussen…

              ***

…slapend op de boezem
van een slanke vriendin…

Sappho (vertaling Paul Claes)

 

Lezen in The New Yorker: Girl Interrupted: Who was Sappho?

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand één dichter centraal gezet. Poëzie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die óók toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.