DNL Denktank: het dodelijke poeder en de autonomie over onze dood

DNL Denktank: het dodelijke poeder en de autonomie over onze dood

Toen Coöperatie Laatste Wil bekend maakte dat ze een poeder vonden dat een waardige, zelfgekozen dood garandeerde, kregen ze er onmiddellijk 4500 leden bij. Kennelijk voorziet dit ‘poeder van Drion’ in een enorme behoefte. De rol van artsen is door dit middel uitgewerkt: je kunt het tijdstip van je eigen dood kiezen buiten euthanasie-artsen om.

Journalist Myrthe Hilkens onderzoekt met DNL denktank of met dit middel de laatste horde voor volledige autonomie over leven en dood is genomen?
Is het een goede zaak dat artsen en psychiaters buiten spel staan? Of zal het middel leiden tot meer ongewenste zelfdodingen en een polarisatie van het debat hierover?

Aan tafel vanavond expert Ton Vink (schrijver en filosoof) en DNL Denktank panelleden Bert Keizer (filosoof en verpleeghuisarts in ruste) en Joshua Livestro (politieke activist, publicist en oprichter van het online magazine Jalta.nl).

In het maandelijks terugkerende programma DNL Denktank bespreekt journaliste Myrthe Hilkens telkens een actueel dilemma met leden van een vaste denktank van interessante denkers en opiniemakers waarvan we er telkens twee of drie uitnodigen, aangevuld met een expert in het betreffende onderwerp. We belichten de kwestie van meerdere kanten en onderzoeken samen met het publiek hoe de verschillende visies terug te leiden zijn tot dieper liggende waarden, emoties en wereldbeelden.

Wie zijn de DNL denktank ?

 

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Myrthe Hilkens

DNL Denktank wordt gepresenteerd door Myrthe Hilkens.
Zij is journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze schreef het boek McSex, de pornoficatie van de samenleving en is regelmatig te gast in DWDD.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ton Vink

Ton Vink is schrijver en filosoof en publiceert veelvuldig over euthanasie en een zelfgekozen dood. Hij werkte van 1998 tot 2016 samen met Stichting de Einder, een stichting met consulenten die hulp bieden bij vraagstukken rondom een zelfgekozen levenseinde. Volgens Ton is de zelfgekozen dood namelijk een privékwestie, waar in vrijheid en met verantwoordelijkheid voor gekozen mag worden. ‘Die voorwaarden maken suïcide tot een goede dood. Van een zelfdoding die niet de kenmerken van zelfeuthanasie heeft, zou je eigenlijk moeten afzien.’ Deze week verschijnt zijn nieuwe boek Een goede dood. Euthanasie gewikt en gewogen bij uitgeverij Klement.

 

 

 

 

Bert Keizer

Foto Rapha‘l Drent

Bert Keizer is filosoof en verpleeghuisarts in ruste. Hij schrijft veel en scherpzinnig over euthanasie, ouderdom, dementie en ons levenseinde.

 

 

 

 

 

 

 

Joshua Livestro

Joshua Livestro ZWJoshua Livestro is een politieke activist, publicist en oprichter van het online magazine Jalta.nl. Hij studeerde politicologie in Leiden in politieke filosofie in Cambridge. Livestro werkte voor de Nederlandse VVD, de Engelse conservatieve partij en richtte het weblog De Dagelijkse Standaard op.

Livestro stelt dat we nodeloos lijden niet aan onze medemens willen opleggen, maar dat we daaruit niet kunnen afleiden dat we ‘dus’ een middel als dit poeder vrijelijk ter beschikking moeten stellen aan iedereen die ernaar vraagt.  We moeten oog houden voor mogelijke vormen van misbruik die het met zich mee zou brengen. De huidige situatie, waarin hulp bij zelfdoding is voorbehouden aan medici en dan nog alleen onder bepaalde voorwaarden, is niet volmaakt – maar wel beter dan het voorgestelde alternatief.