DNL Denktank: wat doet migratie met de Nederlandse economie?

DNL Denktank: wat doet migratie met de Nederlandse economie?

Sluit de grenzen tussen Afrika en Europa! Met deze spraakmakende kop opent Alphonse Muambi zijn betoog in Trouw. Geen economische vluchtelingen toelaten in Europa? Dan ook geen grondstoffen uit Afrika importeren.

Per jaar wagen duizenden mensen vanuit Afrika hun leven in de oversteek naar Europa op zoek naar een betere toekomst. Als ze de kust van Europa bereiken maar niet op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld of vervolging is de kans op een vluchtelingenstatus nihil en rest hen vaak een leven in de illegaliteit.

Journalist Myrthe Hilkens onderzoekt met DNL denktank de effecten van migratie op de Nederlandse economie. Wat als we onze grenzen zouden openen voor een grotere stroom migranten? Of moeten we ze juist strenger afsluiten?

De een zou iedereen willen toelaten, voor de anderen kunnen de muren van Fort Europa niet hoog genoeg worden opgetrokken maar over één ding is iedereen het eens: de huidige situatie is onhoudbaar.
Vanavond bespreken we de verschillende oorzaken voor deze toename in migratie en gaan onder meer in op de volgende vragen:

Kunnen migranten tekorten op onze arbeidsmarkt wegnemen?

Kunnen we migranten ook tijdelijk toelaten en terug laten gaan als er geen werk meer is? Dat doen we met expats (lees: beter gesitueerde arbeidsmigranten) toch ook?

Voelen laagopgeleide Nederlanders de effecten van migratie meer dan hoogopgeleide?

Hoe kijken Afrikanen hier eigenlijk zelf naar? Wat zou er gebeuren als Afrikaanse landen hun grenzen zouden sluiten voor Europese bedrijven? Hoe lang is het houdbaar dat we wel de Afrikaanse bodemschatten willen,  maar niet de arbeidsmigranten?

Aan tafel zitten: Afrika-kenner en essayist Alphonse Muambi, met de panelleden Roxane van Iperen (econoom en schrijfster), Rens Vliegenthart (hoogleraar Communicatiewetenschap), en Mirjam de Rijk (schrijfster van het boek 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie).

In het maandelijks terugkerende programma DNL Denktank bespreekt journaliste Myrthe Hilkens telkens een actueel dilemma met leden van een vaste denktank van interessante denkers en opiniemakers waarvan we er telkens twee of drie uitnodigen, aangevuld met een expert in het betreffende onderwerp. We belichten de kwestie van meerdere kanten en onderzoeken samen met het publiek hoe de verschillende visies terug te leiden zijn tot dieper liggende waarden, emoties en wereldbeelden.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Myrthe Hilkens

Myrthe Hilkens spreekt er over met Afrika-kenner Alphonse Muambi, met de panelleden Roxane van Iperen, Rens Vliegenthart en Mirjam de Rijk en hopelijk met u. Zij is journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze schreef het boek McSex, de pornoficatie van de samenleving en is regelmatig te gast in DWDD.

 

 

Alphonse Muambi

Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist uit Congo. Hij deed de lerarenopleiding wiskunde in Rotterdam en werkte een tijd als docent. In 2006 en november 2011 trad hij namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer in Congo. Muambi publiceert essays in kranten en schreef het boek Democratie kun je niet eten.

 

 

Mirjam de Rijk

Mirjam de Rijk is journalist en voormalig politicus voor GroenLinks. Voor die partij was ze Eerste Kamerlid, partijvoorzitter en wethouder in Utrecht. Van haar hand verscheen vorig jaar het boek 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie.

 

 

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is auteur, jurist, strateeg en publicist. Ze combineert een zakelijke adviespraktijk met onderzoek en publicaties, met name gericht op politiek, bedrijfsethiek en mensenrechten. In de zomer van 2016 verscheen Schuim der aarde, haar debuutroman die zich afspeelt aan de rauwe onderkant van Brazilië. Van Iperen schrijft voor Follow the Money, Vrij Nederland en Brainwash.nl.

 

 

Rens Vliegenthart

Rens Vliegenthart is hoogleraar Communicatiewetenschap, Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de rol van de media in politiek en samenleving en bevindt zich op het snijvlak van communicatiewetenschap, politicologie en sociologie. In 2012 publiceerde hij het boek U kletst uit uw nek, een toegankelijk boek over de relatie tussen Nederlandse politiek, media en kiezer in de afgelopen vijftig jaar.