Rijnschippers en goudzoekers. De avonturen van de Rijn

Rijnschippers en goudzoekers. De avonturen van de Rijn

Beeld: Amy Pearce 

Update 17-9-18: Extra gast spreker voor deze avond.
Student Axel Coumans fietste, liep en zwom de afgelopen zomer de volledige Rijn af op zoek naar hoe die rivier zicht beweegt en ons huidige leven beïnvloedt. Van de bron in Zwitserland tot de monding in onze Noordzee, 1320 kilometer langs en door het water. ‘Whitewater. Now that I am in Basel, Switzerland, the last kilometers of uncontaminated Rhine water, I think back to Rheinslucht, where the canyon turned the water white. Hard to imagine it’s the same river.’

De Rijnzwemmer werd hij genoemd: de man die in zijn eentje een van de grootste Europese rivieren af wilde zwemmen. Van de bron vlakbij de Gotthardpas tot in de delta van de Noordzee. Woeste canyons, vrieskou, zwaar vervuilde meren, hij kwam het allemaal tegen.

De rivier die hij door zwom is niet alleen een krachtig natuurverschijnsel, maar ook een grens, een industrieel afvalpunt, een politiek wapen in handen van zowel Napoleon als Hitler en altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. Een lint waarlangs verhalen geboren werden – de Lorelei, verdronken dorpen, goudzoekers. Over een verschijnsel als de Rijn zijn boeken vol te schrijven.

Martin Hendriksma schreef zo’n boek: De Rijn. Biografie van een rivier. Veelzijdig,  humoristisch , rijk en informatief. Waarom noemde hij het een biografie? Deze avond gaat Mirjam van Hengel, biograaf van Remco Campert, met hem in gesprek. Over hoe je een verhaal maakt van historisch en natuurlijk feitenmateriaal, over hoe je een portret schrijft van een niet-mens, maar vooral over Hendriksma’s ‘personage’: die grote, grote rivier.

De Rijnzwemmer haalde aanvankelijk het einde niet. ‘Het is prachtig om vast te stellen dat het water altijd sterker is dan de mens’, zei hij. Maar is dat zo? We gaan het zien op deze gevarieerde avond, vol filmpjes, beeldmateriaal en enthousiasmerende maar ook kritische verhalen.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: