Dierenpraat – wat dieren (ons) zeggen

Dierenpraat – wat dieren (ons) zeggen

Vleermuizen houden van roddelen. Dolfijnen noemen soortgenoten bij hun naam. Penseelaapjes laten elkaar uitpraten en leren hun kinderen hetzelfde. Prairiehonden waarschuwen elkaar voor mensen én beschrijven daarbij hun formaat, spullen en haarkleur. Nieuw onderzoek toont dat ook andere dieren spreken. En die communicatie is veel complexer dan wij, menselijke dieren, tot nu toe dachten.

Vanavond onderzoeken we wat het betekent om een dier te zijn en wat wij onder taal verstaan. Noemen we dierencommunicatie taal? Kunnen we met andere dieren praten? Is mensentaal speciaal of zijn alle talen dat? Wat is taal eigenlijk? En hoe moeten we dieren benaderen, nu ze talig blijken?

Een filosofische verkenning met walvissen, garnalen, mensen en andere beesten. Na vanavond ben je misschien nog geen paardenfluisteraar, maar zal je wel totaal anders naar dieren kijken, waaronder je eigen huisdier.

(Programmabeeld: Come-Go-Stay 2015, Emily Kocken met dank aan West Den Haag en C&H art gallery Amsterdam.)

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Eva Meijer

Het besef dat mensen niet boven de natuur staan, maar er deel van uitmaken, groeit. In Nieuw-Zeeland kreeg een rivier onlangs juridische bescherming en in eigen land worden dierenbelangen ook politiek vertegenwoordigd. Eva Meijer is gespecialiseerd in de relatie tussen mensen en andere dieren en onderzocht: wat als we niet alleen de natuur, maar ook dieren een stem in onze maatschappij geven? Op 20 september promoveert ze op haar proefschrift Political Animal Voices. Daarnaast maakt ze beeldende kunst, schrijft ze boeken (zoals Dierentalen en Het Vogelhuis) en treedt ze op als singer-songwriter.

Niels Brandaan Cotterink

‘En de nachtegaal vroeg, want zo wij weten, als wij woorden vergeten spreken wij dezelfde taal. Zo ook de vraag in het lied van de nachtegaal.’ Vertelkunstenaar en theatermaker Niels Brandaan Cotterink kruipt samen met het publiek in de huid van dieren. Niels is de initiator van huis Brandaan: een theater en academie voor Vertelkunst en Verbeelding in Orvelte.

 

Margreet Reijntjens

Dagvoorzitter Margreet Reijntjes is radio- en tv presentator en een groot dierenliefhebber. Jarenlang presenteerde ze samen met Ivo de Wijs het natuur- en milieuprogramma Vroege Vogels. Sinds een jaar is Friese Stabij ‘Easy’ onderdeel van haar gezin. Ze merkt dat ze de taal van haar hond steeds beter begrijpt. Vanavond zal ze het gesprek in goede banen leiden.

 

 

Tamar Stelling

Tamar Stelling schrijft voor De Correspondent over de niet-mens. En dan met name vanuit invalshoeken uit de kunst, technologie, wetenschap, of kruisbestuivingen daartussen. Bijvoorbeeld over de beroemdste vogel ter wereld: de grijze roodstaartpapegaai Alex. Eerder schreef ze voor onder meer The Washington Post, New Scientist en NRC Handelsblad.

 

Henk van Straten

Henk van Straten is schrijver, columnist en journalist. Hij schreef de roman Bidden en vallen en het autobiografische Wij zeggen hier niet halfbroer. Vanavond brengt hij een ode aan zijn hagedis Oscar, met wie hij een innige band heeft en waarover hij een essay schreef in de bundel Onze dieren.