Driestromenland: Joden, christenen en moslims

Driestromenland: Joden, christenen en moslims

Op dinsdag 25 oktober start een leerhuis van vier bijeenkomsten over de geschiedenis van Joden, christenen en moslims in de periode 325-929.

Drie stromingen in Driestromenland. Ze worden de ‘abrahamitische religies’ genoemd omdat ze alle drie claimen, zij het op verschillende manieren, terug te gaan op aartsvader Abraham. Eerst was er het Jodendom, in allerlei varianten, met een geschiedenis die terug reikt tot zo’n vijf eeuwen ‘voor Christus’. Toen werd het christendom geboren. In de eerste vijf eeuwen ‘na Christus’ groeide deze aanvankelijk Joodse beweging uit tot een religie van niet-Joden, staatsgodsdienst bovendien van het Romeinse wereldrijk. In de zevende eeuw verscheen de islam op het wereldtoneel. De drie hebben veel gemeenschappelijk, maar in de geschiedenis die zij met elkaar delen, was dat lang niet altijd zichtbaar. Er was dialoog en samenwerking, maar ook veel onderlinge strijd – en die zet zich hier en daar voort tot op vandaag, in de regel omdat er politieke en economische belangen op het spel staan.

Het jaar 325 markeert het begin van de alliantie die het christendom aanging met het Romeins Imperium. In het jaar 929 werd het kalifaat van Córdoba gesticht.

MD.Ekklesia.55.000Het leerhuis staat onder leiding van Alex van Heusden. Van Heusden is bijbelwetenschapper, gespecialiseerd in judaica en de
geschiedenis van het vroege christendom. Met Huub Oosterhuis vertaalde hij de bijbelboeken Genesis, Exodus, Numeri en Het evangelie van Lukas. Momenteel werken zij aan Leviticus. Daarnaast is Alex van Heusden lid van het liturgisch team van de Ekklesia Amsterdam.

Data: 25 oktober, 1, 8 en 15 november.

Foto: Mezquita de Córdoba (Spanje). In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen aan de Mezquita plaatsgevonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in het gebouw.

Dit programma is uitverkocht
Kijk op Ticketswap.nl voor kaartjes of meld je op de dag zelf aan voor de wachtlijst .
Deel dit evenement: