#Feelings: een ode aan woede

De kracht van de ongewenste gevoelens

#Feelings: een ode aan woede

Sta jij jezelf wel eens toe om echt kwaad te worden? En waar ligt het keerpunt van gezonde naar destructieve woede: een harde stem, een beschuldiging, een klap, een wapen, een bom? Verzet kan tot woede leiden en woede tot (maatschappelijk) verzet. Naar buiten gericht kan het explosief zijn en anderen schaden, maar wanneer ingehouden, kan het je van binnenuit opvreten. Hoe gebruiken we woede, een van de meest krachtige emoties, ten goede?

Daarover praat Sophie Derkzen met theoloog Rikko Voorberg, pyscholoog/pyschoanalyticus Wouter Gomperts en schrijver/journalist Hassnae Bouazza.

Rikko Voorberg schreef over ‘de kracht van diepgevoeld vloeken, een zuiver godverdomme’ en zette zijn woede in voor o.a. hulp aan vluchtelingen. Wouter Gomperts publiceerde de laatste jaren over agressie. Vanuit zijn vak kan hij zowel de persoonlijke en emotionele, als maatschappelijke kant van woede toelichten. Hassnae Bouazza schrijft over de Arabische wereld voor Vrij Nederland en opiniestukken in de NRC, Volkskrant, de website Frontaal Naakt en heeft haar eigen online glossy Aisha Qandisha waarop haar uitgesproken – soms woedende – meningen veel aandacht trekken.

Sophie Derkzen gaat met hen in gesprek. Het publiek kan meepraten over ervaringen (wanneer was je het allerkwaadst en wat deed je toen?) en er zullen driftaanvallen van het scherm en van het podium spatten.

Ook in de serie #Feelings

12 februari 2019 |20:00 uur – Een onderzoek naar Schaamte.

Benieuwd naar de avonden die geweest zijn? De serie pagina van #Feelings vind je hier.

 

Gasten:

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Moderator Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en moderator. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland, ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland en in 2013 gastredacteur bij Die Zeit. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit Leiden, en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool.

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg is theoloog en activist; ‘hipsterdominee’ wordt hij ook wel genoemd. Over het belang van woede schreef hij De Dominee Leert Vloeken en de afgelopen tijd was hij veelvuldig in het nieuws met zijn actie We Gaan Ze Halen waarvoor hij met een bus naar Griekenland vertrok om vluchtelingen op te halen. In 2016 ontving hij de Pim de Kuijerpenning vanwege zijn inzet voor mensenrechten.

 

Wouter Gomperts

Wouter Gomperts is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij doceert psychoanalyse aan de programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam in een eigen praktijk. Hij publiceerde de laatste jaren onder andere over agressie en kan vanuit zijn vak zowel de persoonlijke en emotionele als maatschappelijke kant van woede toelichten.

Hassnae Bouazza

Hassnae Bouazza is journalist en programmamaker. Ze schrijft over de Arabische wereld voor Vrij Nederland en opiniestukken in de NRC, Volkskrant, de website Frontaal Naakt en heeft haar eigen online glossy Aisha Qandisha waarop haar uitgesproken – soms woedende – meningen veel aandacht trekken.