#Feelings: een onderzoek naar schaamte

De kracht van de ongewenste gevoelens

#Feelings: een onderzoek naar schaamte

Schaamte is een emotie die iedereen kent. In het klein, om een blunder, een rits die openstaat, een totaal misplaatste opmerking in gezelschap, maar ook in het groot. Schaamte om wie je bent, om wat je naliet, om waar je vandaan komt of wat je niet meent te kunnen. Maar schaamte is ook cultureel bepaald, we schamen ons niet allemaal voor dezelfde soort dingen en soms geldt schaamte als iets nastrevenswaardigs.

Waar schamen we ons voor, hoe kun je schaamte gebruiken in plaats van eronder gebukt gaan en waar dient het toe? Sophie Derkzen praat erover met filosoof Coen Simon (‘waar komt schaamte vandaan en waarom verdwijnt het uit onze cultuur?’), Rob Ermers (als gastonderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in schande en schaamte als sociaal fenomeen) en schrijver van het ‘gênante’ boek Pussy album, Stella Bergsma. We kijken naar gênante filmscènes en wie durft, mag laten weten waar ie zich echt verschrikkelijk voor schaamt. Met verder een schroomvallige column en timide naborrel.

Benieuwd naar de avonden die geweest zijn? De serie pagina van #Feelings vind je hier.

 

Gasten:

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Moderator Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en moderator. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland, ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland en in 2013 gastredacteur bij Die Zeit. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit Leiden, en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool.

Coen Simon

Coen Simon is filosoof en schrijver. Schaamte is zijn onderwerp, het keert in veel van zijn boeken terug: Schuldgevoel (2013) en Oordeel zelf (2017). Simon is initiatiefnemer van de denktank en de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht. Hij hoopt dit jaar zijn ‘grote schaamteboek’ te voltooien.