Enter the Wu-Tang

Een avond over hip-hop

Enter the Wu-Tang

“You scream for the extreme, fiend for the cap
And proceeds of the Wu-Tang Academy
To fuck up your anatomy with assault and battery”

– Masta Killa, Severe Punishment

(English below)

Waar was jij toen 25 jaar geleden de debuutplaat van de Wu-Tang Clan: Enter The Wu-Tang: 36 Chambers verscheen? Rapte je mee met de plaat of cassette in je Wu-Tang t-shirt en herinner je je Method Man, Ghostface Killah en RZA nog? Was je (of bén je nog steeds) fan? Vanavond duiken we in rap en hip-hop als muziekstijl, als maatschappelijke beweging en als spel met taal. Een ode aan hip-hop, een lofzang aan de Wu-Tang Clan.

Enter The Wu-Tang: 36 Chambers, nog altijd gezien als een van de beste hip-hop platen ooit gemaakt, bereikte in een half jaar de platina-status. De impact ging echter veel verder dan verkoopcijfers en werkt tot vandaag door. De Clan inspireert nog steeds rappers, zoals Kendrick Lamar die in 2018 voor zijn album DAMN. zowaar de Pulitzerprijs won.

Tijdens dit evenement duiken we diep in de hip-hop: als muziekstijl en als maatschappijkritiek en literaire oefening. We bespreken en beluisteren het genre, waarin continu verbindingen wordt gemaakt. Met speciale aandacht voor de Wu-Tang Clan, wiens web van verwijzingen uitzonderlijk rijk en complex is.

Chamber Music
Ter gelegenheid van 25 jaar Wu-Tang Clan verschijnt binnenkort het boek Chamber Music, dat even excentriek en complex is als het album.  De onderwerpen lopen, net als bij hip-hop, uiteen: de FBI en the war on drugs, de pornocultuur rond 42nd Street, de geschiedenis van Jazz en de toekomst van de politiek; rap-trivia, religie en filosofie. Het is een thema met variaties, een riff op Amerikaanse cultuur, de rol van de zwarte bevolking daarin, en de betekenis van muziek in die precaire identiteit. In 36 stukken. Op 20 november verschijnt de Nederlandse vertaling bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

De voertaal van dit programma is Engels.

gasten:

Will Ashon is schrijver van Chamber Music, een boek over hiphop en het album van de Wu-Tang Clan in het bijzonder. Will is een gerenommeerd auteur, was een gerespecteerde hiphop-journalist in de jaren ’90 en is oprichter van het legendarische label Big Dada, waar hij artiesten als Wiley, Roots Manuva, Diplo en Kate Tempest tekende.

 

 

 

Gideon ‘Gikkels’ Everduim is docent, sociaal ondernemer, muzikant en was mede-oprichter van de politieke partij Bijlmer Style. Gikkels geeft lezingen en organiseert debatten, onder meer met Amnesty International, is mede-oprichter van Controle Alt Delete, werkte mee aan documentaires als Zwart als Roet van Sunny Bergman en zijn eigen Vrienden van de Bijlmer. Dit jaar was hij ambassadeur van de Black Achievement Month.

 

Spency ’DJ Sueside’ Lodowica kocht op zijn zevende zijn eerste plaat en kwam op zijn tiende via zijn oudere broer in aanraking met dj-ing. Vanaf dat moment was alles duidelijk voor Spency. Inmiddels is hij de Europese hip-hop/R&B DJ met de meeste internationale optredens achter zijn naam. In 2001 werd DJ Sueside gecontracteerd door The RZA nadat hij hem aan het werk had gezien bij een showcase van Killa Beez-lid Cilvaringz. Sindsdien is Sueside de officiële live-dj van Wu-Tang Clan-leden als The RZA, Raekwon, Cilvaringz, Masta Killa en verschillende Killa Beez.

Moderator:

Moderator Myrthe Hilkens is freelance journaliste, dagvoorzitter, programmamaker en voormalig Tweede Kamerlid namens de PvdA. Daarvoor werkte ze als hip-hopjournaliste voor onder andere OOR, State Magazine en Lijn 5. Tijdens haar studie in Tilburg ging ze veel om met de Nederlandse leden van de Wu-Tang Clan.

 

In samenwerking met uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

——-

Enter the Wu-Tang

Where were you when the debut album Enter The Wu-Tang: 36 chambers dropped? Were you rapping along with the disc or cassette tape in your Wu-Tang t-shirt? Were you (or are you) a fan of big shots like Method Man, Ghostface Killah and RZA? This evening we dive deep into rap and hip-hop as a music genre, as a social movement, and as art of language: a homage to hip-hop and acelebration of the Wu-Tang Clan. 

During this evening we discuss and listen to the genre of hip-hop, looking for connections. With a special focus on the Wu-Tang Clan, whose web of references is extraordinarily rich and complex. Guests of the evening are Will Ashon (hip-hop journalist and author of the book Chamber Music), Gideon ‘Gikkels’ Everduin (musician, teacher, social entrepeneur), Spency ‘DJ Sueside’ Lodowica (hip-hop/R&B DJ and official DJ for Wu-Tang members The RZA, Raekwon, Cilvaringz, Masta Killa and several Killa Beez). moderated by Myrthe Hilkens (former hiphop journalist).

This program is English spoken

Dit programma is uitverkocht
Kijk op Ticketswap.nl voor kaartjes of meld je op de dag zelf aan voor de wachtlijst .
Deel dit evenement: