Engagement en hoop in Latijns-Amerika

Expeditie Poetry #6

Engagement en hoop in Latijns-Amerika

 

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te hoeven verlaten. We nemen je namelijk mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als onze persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

‘Men at hetzelfde brood in alle klimaten, in honderd families: brood van Coquimbo, brood van Oaxaca, brood van Santa Ana en van Santiago.’ Gabriela Mistral

Baart ieder land zijn eigen poëzie? Zoals in dit gedicht ieder land zijn eigen brood bakt? Nadat de Argentijnse dichter Rubèn Dario begin twintigste eeuw de Latijns-Amerikaanse poëzie moderniseerde, stonden vele grote dichters op. Jorge Luis Borges in Argentinië, Octavio Paz in Mexico, en in Chili ontvingen maar liefst twee dichters de Nobelprijs, namelijk Gabriela Mistral en Pablo Neruda. In Medellin, Colombia, vindt jaarlijks het grootste poëziefestival ter wereld plaats, ooit opgezet als tegenwicht tegen de gewelddadige samenleving. Dichters geven er een stem aan de stemlozen, breken onderdrukking open.

Op deze avond praten we met Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanstalige literatuur, over Latijns-Amerikaanse poëzie en engagement. Er komt een stoet aan Nederlandse dichters voorbij die het poëziefestival in Medellin hebben bijgewoond, daarover vertellen en hun favoriete gedichten uit deze contreien voorlezen. Verder laten we filmfragmenten zien en horen we muziek van de Chileens zangeres Violeta Parra en haar onvergetelijk poëtische lied ‘Gracias a la vida’.

Meer sprekers worden nog aangekondigd, dus hou vooral deze pagina of het Facebook-event in de gaten!

Latijns-Amerikaanse grootmeester Pablo Neruda zelf aan het woord:

‘En vanaf nu besta ik
omdat jij bestaat.
En vanaf nu besta jij,
besta ik en bestaan wij.
En door liefde zal ik zijn,
zul jij zijn en zullen wij zijn.’

Pablo Neruda

Deze programmareeks wordt gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster.

Kijk ook even naar de eerste en tweede in de reeks Expeditie Poetry in het najaar, waarin we de Zuid-Afrikaanse en Syrische poëzie bekijken:

ZO 8 SEP | 16:00 UUR
Expeditie Poetry #4: Zuid-Afrika, het land van de elf talen

ZO 6 OKT | 16:00 UUR
Expeditie Poetry #5: Van Aleppo en Damascus tot aan de polder

De serie Expeditie Poetry wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.


Engagement en hoop in Latijns-Amerika
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Gasten

Maarten Steenmeijer

Professor Maarten Steenmeijer is specialist in de moderne Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur en cultuur. Zijn expertisegebieden zijn de moderne literatuur en cultuur van Spanje en Spaans Amerika, evenals literaire vertalingen en populaire muziek.

 

Kaartje kopen