Zuid-Afrika, Het land van de vele talen

Expeditie Poetry #4

Zuid-Afrika, Het land van de vele talen

 

Foto door Ad van Denderen, uit de publicatie ‘Welkom Today’, uitgegeven door Atlas Contact. Geproduceerd door Paradox en met een tentoonstelling nu te zien in Stedelijk Museum Amsterdam!

 

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te hoeven verlaten. We nemen je namelijk mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van vergelegen gebieden, telkens met een specialist als onze persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

Zuid-Afrika is behalve een land met roerige geschiedenis ook het land met elf officiële talen, naast vele ongeregistreerde. Van de oeroude kliktalen tot het Engels en Afrikaans van de kolonisten: in alle talen verhouden dichters zich tot de complexe werkelijkheid van hun land. Indrukwekkende dichters als Ingrid Jonker, Breyten Breytenbach en Antjie Krog drongen inmiddels door tot hier, maar er zijn er veel meer. Jonge dichters als Ronelda Kamfer en Koleka Putuma, performers als Thando the Poet, rymkletsers (rappers) als Jitsvinger en Hemelbesem.

Zoals het uitgestrekte Zuid-Afrikaanse landschap de reiziger betovert, betovert dit programma met even felle als gesmoorde, uitgesproken als veelzijdige poëzie. Met hoogleraar Margriet van der Waal als gids in deze veelvormige literaire cultuur, toneelschrijfster Esther Duysker die gedichten leest, en de jonge Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe, die zingt, klopt en strijkt op zijn instrument en speciaal dit weekend in Nederland is.

Een voorbeeld van de fantastische poëzie die we zullen ontdekken:

‘ik behoor toe aan dit land
het heeft mij gemaakt
ik heb geen ander land 
dan dit land
mateloos is mijn liefde voor het land
gecompliceerd gehard en onomwonden’  Antjie Krog

Deze programmareeks wordt gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster.

Kijk ook even naar de tweede en derde in de reeks Expeditie Poetry in het najaar, waarin we de Syrische en Latijns-Amerikaanse poëzie bekijken:

ZO 6 OKT | 16:00 UUR
Expeditie Poetry #5: Van Aleppo en Damascus tot aan de polder

ZO 10 NOV | 16:00 UUR
Expeditie Poetry #6: Engagement en hoop in Latijns-Amerika

 

De serie Expeditie Poetry wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.


Zuid-Afrika, Het land van de vele talen
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Gasten

Margriet van der Waal

Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar in de Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met een bijzondere leerstoel vanwege de Stichting Zuid-Afrika huis Nederland. In haar onderzoek staan de Zuid-Afrikaanse literatuur en de postkoloniale Europese identiteit centraal. Ze publiceerde o.a. over selectieprocessen in het literatuuronderwijs in (post-)apartheid Zuid-Afrika.

Abel Selaocoe

De Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe herdefinieert de parameters van de cello. Hij beweegt naadloos over een overvloed aan genres en stijlen. Abel heeft een speciale interesse in het samenstellen van recitalprogramma’s die de verbanden benadrukken tussen westerse en niet-westerse muzikale tradities.

Esther Duysker

Esther Duysker is scenarist, toneelschrijver en hoorspelschrijver. Voor welk medium zij ook schrijft, altijd worden haar stukken gekenmerkt door vaart, humor en een heldere poëzie. Duysker studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Kaartje kopen