#Feelings: een pleidooi voor verveling

en de FEAR (of missing out)

#Feelings: een pleidooi voor verveling

Het veel te druk hebben. Ken je dat?

Fear of missing out (FOMO). Ken je dat ook?

De gekte bezweren met mindfulness en digitale detox. Wel eens geprobeerd?

 

We zijn bang om niets te doen. Bang om iets te missen. Op een dag, in een weekend, in een leven. Wat is die tergende onrust die we ervaren als we helemaal stil staan. En wat kan het ons opleveren als we leren om ons echt eens even stierlijk te vervelen? Dit is een pleidooi voor verveling als tegenhanger van de FOMO.

Sophie Derkzen praat erover met onder andere filosoof Ignaas Devisch, schrijver van het boek Rusteloosheid over ons drukke maar naar stilte verlangende bestaan, en Maartje Wortel die ooit zei: “als je niet regelmatig op het verkeerde been wordt gezet is het leven saai”. Aylin Kuryel vertelt over verveling in politiek en cultureel perspectief. We zien tergend saaie filmbeelden (Bob Ross!)kijken naar fragmenten uit de documentaire van Coco Schrijber over verveling (Bloody Mondays & Strawberry Pies) en naar foto’s van Firat Yücel die in het Louvre vastlegde hoe mensen zich verveelden.

Volgende avonden in de reeks #feelings:

22 januari 2019 |20:00 uur – Een ode aan Woede.
Een avond over woede als emotie én over woede als motor voor maatschappelijke betrokkenheid. Wat zijn jouw ervaringen en hoe kun je woede omzetten naar een constructieve functie? Met o.a. Rikko Voorberg.

12 februari 2019 |20:00 uur – Een onderzoek naar Schaamte.
We kijken naar gênante filmscènes en wie durft, mag laten weten waar ie zich echt verschrikkelijk voor schaamt. Met verder een schroomvallige column en timide naborrel. Met o.a. Coen Simon.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Moderator Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en moderator. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland, ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland en in 2013 gastredacteur bij Die Zeit. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit Leiden, en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool.

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch is als professor ethiek, filosofie en medische filosofie verbonden aan o.a. de Universiteit Gent. Zijn boek Rusteloosheid werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek van 2017. Onlangs verscheen Het empathisch teveel. Devisch is een enthousiast spreker voor een breed publiek, zoals deze video laat zien over onze drukke levens.

 

Foto: Michiel Hendryckx

Maartje Wortel

Maartje Wortel is schrijver, van onder andere de boeken Half mens, IJstijd en Er moet iets gebeuren. Haar proza is eigenzinnig, humoristisch en verrassend – als je niet regelmatig op het verkeerde been wordt gezet is het leven saai, zei ze ooit in een interview.

Aylin Kuryel

Aylin Kuryel is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, aan de School for Cultural Analysis. Onlangs organiseerde ze het symposium The Politics of Boredom, over verveling in politiek, cultureel en historisch opzicht.

 

 

Firat Yucel

Firat Yucel is fotograaf en filmmaker. Hij maakte een schitterende fotoreeks van mensen in het Louvre die zich verveelden.