Een collectief thuis: utopie of werkelijkheid?

Een collectief thuis: utopie of werkelijkheid?

Home is where the heart is: ons thuisgevoel is uniek en hyperpersoonlijk. Toch staat deze individuele emotie hoog op de agenda van politici en overheid. Rutte heeft de “normale” man omarmd en CDA en VVD suggereren dat sommigen, meer dan anderen, thuishoren in ons land. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van Marokkaanse en Turkse Nederlanders onbehagen voelt over de samenleving. En in het regeerakkoord van 2017 wordt gesteld dat ‘voor lang niet iedereen de buurt veilig en herkenbaar voelt.’ Het lijkt erop dat Nederland heimwee heeft. Maar naar wat?

Vanavond ontleden we het thuisgevoel met socioloog Jan Willem Duyvendak, politicoloog en publicist Kiza Magendane en historicus en politicus Zihni Özdil. Hoe is het om een nieuw thuis te moeten maken? Kan iedereen zich thuisvoelen op dezelfde plek? Zo, nee is dat erg? Is een collectief thuisgevoel een doel dat wij als maatschappij na moeten streven? Of raken we hierdoor juist verder verwijderd van huis?

Schrijver Maartje Wortel sluit de avond af met een kort verhaal over thuisvoelen, onthechting, begrip en het lichaam.

De moderatie is in handen van Sophie Derkzen.

Van links naar rechts: Zihni Özdil, Jan Willem Duyvendak, Kiza Magendane en Sophie Derkzen

Deel dit evenement:

Jan Willem Duyvendak 

Jan Willem Duyvendak is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het gerenommeerde NIAS-KNAW (The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science). Hij is een van de meest vooraanstaande denkers op het gebied van thuisgevoel, nativisme en de welvaartsstaat. Naast een beduidend aantal academische artikelen, schreef Jan-Willem boeken als Thuis: Het drama van een sentimentele samenleving en The Politics of Home.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is een Nederlander van Congolese komaf. Hij beschrijft zichzelf als “student, ondernemer en dromer”. Als opiniemaker en politiek commentator schreef hij, onder andere, voor de Volkskrant, OneWorld en Voorbeeld-Allochtoon.nl. Daarnaast is Kiza ook actief lid van New Urban Collective (NUC) en werkt hij momenteel aan een boek over de Nederlandse identiteit, biculturaliteit en verbintenis.

Zihni Özdil 

Zihni Özdil is historicus en Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij is woordvoerder op onderwijs, werk en integratie. Zihni doceerde aan de Erasmus Universiteit en de UvA en is oud-columnist voor NRC Handelsblad. In zijn boek Nederland mijn Vaderland (De Bezige Bij) houdt hij een pleidooi voor een nieuw Nederlands nationalisme.

Sophie Derkzen 

Sophie Derkzen is als journalist en debatleider thuis in de wereld van internationale politiek en cultuur. Ze werkt voor De Correspondent aan een serie over Duitsland. Eerder schreef ze als (politiek) redacteur van Vrij Nederland en daarnaast werkte ze onder meer voor de Duitse krant Die Zeit en als correspondent vanuit Berlijn. Van 2015-2017 was ze werkzaam op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn en specialiseerde zich verder in Duitse en Europese politiek.

Maartje Wortel

Schrijfster Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis, waar ze de Anton Wachterprijs mee in de wacht sleepte. Daarnaast is ze ook bekend van de werken Half mens en Goudvissen en beton. Maartje komt uit Eemnes, maar werkt en woont in Amsterdam. Naast haar vaste column voor het tijdschrift Metropolis M, schrijft ze ook vaak columns en artikelen voor Trouw.