Hoe ga jij om met witheid?

Hoe ga jij om met witheid?

De afgelopen jaren is er in de media steeds meer aandacht voor racisme, wit privilege en white fragility. Veel witte Nederlanders zien hun eigen witheid niet als kleur en zijn daarom ook blind voor de voordelen die het hen oplevert. De onzichtbaarheid van witheid verhult een geschiedenis van kolonialisme en slavenhandel – dus van uitbuiting van niet-witte mensen. Want wit privilege betekent ook dat witte mensen macht en voordeel moeten opgeven, net zoals feminisme betekent dat mannen plaats moeten maken voor vrouwen.

Deze serie workshops biedt de mogelijkheid voor witte mensen om kennis en inzicht te vergroten, de gevoelens die dat oproept te bespreken en een strategie te bepalen om ongelijkheid tegen te gaan. Tenslotte is het bestrijden van racisme een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De groep van maximaal 18 witte mensen onderzoekt witheid aan de hand van korte colleges, literatuur, filmpjes en eigen ervaring. Wat is het, hoe functioneert het, hoe creëert het ongelijkheid? Er is ruimte voor gesprek en reflectie: Wat doet het met ons? Wat kunnen we doen? Hoe worden we bondgenoten? Wat kost dat ons?

Deze serie loop parallel aan de serie ´Hoe ga jij om met racisme?´ onder leiding van Nawal Mustafa. Deze workshop is bedoeld voor mensen van kleur en loopt parallel aan deze workshop. In de laatste sessie delen de twee groepen hun ervaringen.

Er zijn 3 bijeenkomsten:

23 januari 20.00 – 22. 00 uur Zelfonderzoek: witheid in Nederland
Over hoe we zijn opgevoed en gevormd.

30 januari 20.00 – 22.00 uur De geschiedenis van witheid en racisme
Over witheid als constructie, white fragility en white innocence.

6 februari 20.00 – 22.00 uur Ok, ik ben ‘wit’ – en nu?
Over bondgenootschap en wat dat kost.

Deelnemers krijgen een reader met daarin artikelen ter voorbereiding. We verwachten dat deelnemers bij alle drie de avonden aanwezig zijn.

Matthea Westerduin studeerde culturele geschiedenis, theologie en literatuurwetenschappen. Ze doet promotieonderzoek naar religie, racisme en uitsluiting (VU, Amsterdam). Haar onderzoek richt zich op de verwevenheid van stereotyperingen van moslims en joden met ideeën over ‘Islam’ en ‘Jodendom’ in de Europese geschiedenis. Samen met theatermaker Iona Tudor maakte ze de voorstelling Loosing our Whiteness die onderdeel was van de Parade in 2016.

Janneke Stegeman is Oudtestamenticus en verbonden aan De Nieuwe Liefde en Nieuwe Liefde Leerhuis. In 2014 promoveerde zij op het proefschrift Decolonizing Jeremiah: identity, narratives and power in religious tradition, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. In juni 2016 werd zij uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

Dit programma is uitverkocht
Kijk op Ticketswap.nl voor kaartjes of meld je op de dag zelf aan voor de wachtlijst .
Deel dit evenement:

De ‘Hoe ga jij om met serie’

Enkele maanden geleden plaatsten we de workshop ‘Help ik ben wit!’ online. Op basis van de vorige tekst was er kritiek op de workshop. We hebben dat ter harte genomen en zijn teruggekeerd naar de tekentafel.

Hieruit is de serie: Hoe ga jij om met… geboren. Alle programma’s en workshops onder deze noemer ondersteunen ons publiek om de verschillende gezichten van discriminatie het hoofd te bieden.

Vooraan in deze serie staat: Hoe ga jij om met witheid. Deze workshop is gericht op witte Nederlanders die hun witte privilege willen aanpakken. Parallel hieraan gaat Hoe ga jij om met racisme? van start.