#ikschrijf Ode aan de vrouwenstem

#ikschrijf Ode aan de vrouwenstem

Meer dan de helft van de Nederlanders is vrouw en hoe hoger de opleiding, hoe meer vrouwen. Toch is de mannenstem nog altijd dominant in het publieke debat. Vrouwen schrijven minder boeken, publiceren minder in kranten en tijdschriften en spreken minder vaak op evenementen, radio of tv. Waar komt deze vrouwenstilte vandaan en wat kunnen we eraan doen?
#Ikschrijf is in het leven geroepen om dit te veranderen en riep vrouwen van alle leeftijden op om hun stem te laten horen in een non-fictie essay. Dit leverde fantastische, uiteenlopende en ontroerende inzendingen op: een rijkdom aan vrouwenstemmen die weinig gehoord worden in het publieke debat.

Vanavond brengen we een ode aan de vrouwenstem. Lieflijk, polemisch of rationeel. Gewapend met pen of microfoon. Vervuld van dadendrang en poëzie. In al haar veelzijdigheid verdient zij een lofzang. Kom luisteren naar hoe we de vrouwenstem het liefst horen: in al haar diversiteit, pracht en glorie.

Hoor in filosofie, poëzie, politiek en spoken word de noodzaak van de vrouwenstem. Hoor hoe deze vrouwen de kracht vinden om belemmeringen te overwinnen. We eindigen de avond met de prijsuitreiking voor het beste #ikschrijf-essay. De winnares wint €1000 en een publicatie.

Met spoken word door Sandy Bosmans, poëzie door Lieke Marsman, filosofie door Joyce Pijnenburg en politiek door Sylvana Simons. Meer informatie over de gasten lees je onder de foto.

#ikschrijf wordt mede mogelijk gemaakt door Filosofie Magazine, Boom uitgevers Amsterdam, ISVW – Internationale School Voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Ten Have, Stichting Maand van de Filosofie, deFusie en Hard//Hoofd. Meer weten? ikschrijf.com, Facebook of Twitter.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

 .

Sandy Bosmans - spoken word

Sandy Bosmans stond vorig jaar nog in de halve finale van het NK Poetry Slam en zit al langer in de poetry scene. Deze Ghanees-Nederlandse woordkunstenares schrijft al sinds haar kinderjaren maar is steeds vaker op het podium te vinden. Haar werk spreekt gek, jong, roze, oud, breed, vierkant en omnivoor aan. Stiekem droomt ze er van de schrijverswereld op z’n kop te kunnen keren.

 

 

 

Lieke Marsman - poëzie

Lieke Marsman studeerde filosofie en publiceerde twee dichtbundels. Voor haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud ontving ze onder andere de C. Buddingh’ Prijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. In juni verschijnt haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens. Marsman drukt haar lezers met de neus diep in de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn, aldus Vrij Nederland: ‘Je denkt: moeten we er niet mee naar een therapeut, maar raakt er al lezende van overtuigd dat het ook in de poëzie kan.’

 

 

 

Joyce Pijnenburg - filosofie

Joyce Pijnenburg zet zich als penningmeester van de Society for Women in Philosophy (SWIP-NL) in voor de vertegenwoordiging van vrouwen in de academische filosofie. Zij is promovenda aan de UvA, waar ze onderzoek doet naar de 16e-eeuwse Italiaanse filosoof Giordano Bruno. Daarnaast is ze docent westerse cultuurgeschiedenis en heterodoxe filosofie én filosofisch consulent bij De Filosoof.

 

 

 

Sylvana Simons - politiek

Sylvana Simons spreekt al jaren voor een groot publiek als radio- en televisiepresentatrice en vj. Nu laat ze vooral haar politieke stem horen als lijsttrekker van de nieuwe partij Artikel 1. Sylvana maakt zich hard voor diversiteit en inclusiviteit als een van de bekendste critici van discriminatie, racisme en xenofobie in Nederland. Tijdens Ode aan de vrouwenstem spreekt ze over het ontdekken van haar stem en boodschap.

 

 

 

 

 

 

 

Sophie van Balen - presentatie

Sophie van Balen studeerde filosofie in Amsterdam en maakt sindsdien programma’s voor bijvoorbeeld Filosofie Magazine, Felix & Sofie en Brainwash. Naast het organiseren van deze evenementen geeft ze werkgroepen in publieksfilosofie en praktische filosofie en probeert ze tijd te vinden om artikelen te schrijven.

 

 

 

Eveline Groot - presentatie

Eveline Groot studeerde filosofie, klassieke cultuur en religiestudies en promoveert op het gedachtegoed van Madame de Staël. Hoewel ze een grote liefde heeft voor de grote Griekse denkers, is ze niet blind voor de eenzijdige stem in dit denken. Als coördinator voor de Maand van de Filosofie, programmamaker en docent zet ze zich in om filosofie een breed draagvlak te geven in de maatschappij: ‘Hoe meer diverse stemmen het filosofische denken daarbij voeden, hoe beter.’