KNUTSELEN MET GOD

KNUTSELEN MET GOD

Voor wie dacht dat de secularisering iedereen atheïst zou maken, zijn het boeiende tijden. Steeds meer mensen zoeken naar zingeving en verdieping. Ze richten zich in die zoektocht niet op monotheïstische godsdiensten maar kijken vooral naar niet-westerse vormen van spiritualiteit, vaak aangepast aan de wensen van de westerse mens. Deze vrijblijvende mix & match ziet er nogal anders uit dan de traditionele kerkgemeenschap.

Een paar dagen op Vlieland mediteren na een wilde zomer? Graag. Wekelijks samen naar het huis van God? Nee, bedankt.

Wat houdt religie in, in tijden van het do-it-yourself geloof? Kan een mens zich verbonden voelen met meerdere kleine communities? Is het nog wel religie, als er geen verplichtingen aan vast zitten? Waarom zoeken we het zo ver van huis? Waarom je chakra’s laten herlijnen, als je ook naar een kerkkoor kan luisteren?

Als iedereen zijn gepersonaliseerde spirituele toolkit kan samenstellen, kunnen we dan verbinding bereiken? We zoeken het uit met theologen Manuela Kalsky, Janneke Stegeman en Jonas Slaats.

Dit programma is onderdeel van Worstelen met God, een reizend project van Vlaams-Nederlands Huis deBuren over religie in de 21e eeuw.

 

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

gasten

Jonas Slaats

Als schrijver en vredesactivist beweegt Jonas Slaats zich op de snijlijn van mystiek en maatschappijkritiek. Spiritueel wortelt hij zich in de christelijke traditie, maar hij verdiepte zich ook in verschillende Oosterse religies. Na zijn filosofische, antropologische en theologische studies werd hij actief in verschillende vormen van lokaal en internationaal vredeswerk – vaak met een focus op multicultureel samenleven. Op dit moment is hij inhoudelijk medewerker bij Kif Kif, een beweging die strijdt tegen discriminatie en voor meer gelijkwaardigheid.

 

 

 

 

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman is oudtestamenticus en publiek theoloog. Ze promoveerde in 2014 op een onderzoek naar religie en conflict. Daarnaast interesseert ze zich voor lichamelijkheid, racisme, postkoloniale en onbetamelijke (‘indecent’) theologie. In 2016-2017 was ze de Nederlandse Theoloog des Vaderlands.  Ze is mede-oprichter van GenOT, het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie. In 2017 verschenen van haar hand twee boeken, ‘Heb je hem weer’ en ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor witte mensen.’ Stegeman is gasthoofdredacteur van de glossy nieuwheilig.nu.

 

 

 

 

 

Manuela Kalsky

Manuela Kalsky bekleedde sinds 2012 de Edward Schillebeeckxleerstoel voor Theologie en Samenleving, een initiatief van De Nieuwe Liefde en het Dominicaans Studiecentrum. Ze leidde met André van der Braak het onderzoek naar Multiple Religious Belongers, mensen die zich onderdeel voelen van meer dan één geloofstraditie.