Liefde als levenshouding

over passie, potentieel en Plato

Liefde als levenshouding

Volgens filosofiedocent Thijs Sins zijn vragen over de liefde van alle tijden. En kan de mens van nu veel leren van de definities van Plato, Socrates, Rousseau en andere filosofen. Thijs zet het ongrijpbare begrip liefde graag breed neer: ‘Liefde is het verlangen naar eenheid, duurzaam geluk en onsterfelijkheid.’

Het is een misverstand dat liefde vooral wordt gezien als een onderdeel van menselijke relaties, vindt hij. In zijn optiek is liefde een kracht in zichzelf. ‘Een houding ten opzichte van de wereld om je heen: een vorm van levenskunst die we in alle efficiëntie en kapitalisme zijn kwijtgeraakt.’

Want wat is eigenlijk jouw belangrijkste drijfveer? Angst of liefde? En hoe werkt zelfliefde voor iemand met een sterke innerlijke criticus? Kun jij goed alleen zijn? En op welk punt slaat zelfliefde om in egoïsme?

In deze intensieve cursus wordt theorie over verlangens, liefde en geluk op een originele manier gecombineerd met praktijkvoorbeelden. Met maximaal 16 deelnemers creëren we een intieme sfeer met persoonlijke aandacht en veel interactie. Maar het is geen praat- of probleemgroepje. Wel actief oefenen met filosofie en zelfkennis, bijvoorbeeld in de vorm van Socratische dialoog. Thijs daagt je uit om over je leven na te denken, zodat jij gewapend met de beste antwoorden de toekomst in kan.

Wat gaan we doen?

Per week wordt een thema behandeld waarbij theorie wordt gebruikt als filosofisch fundament, waarover we met elkaar in gesprek gaan, zodat je dit ook echt leert doorgronden en begrijpen. Daarnaast wordt een oefening gedaan zodat je ook daadwerkelijk voor jezelf kunt ervaren wat dit thema voor jou persoonlijk betekent en wat je nodig hebt om jouw potentieel verder te kunnen verwerkelijken.

De vier thema’s van deze bijeenkomsten zijn: verlangens, innerlijk, zelfliefde en liefhebben als levenskunst. In deze cursus komen we samen tot:

  • het vergroten van je potentieel
  • verdieping en zelfkennis
  • inzicht over zelfliefde en zelfafwijzing
  • angst of liefde als jouw drijfveer
  • liefde als kracht in zichzelf
  • het lezen van originele teksten van Plato tot Jan Geurtz
  • liefde en filosofie in historisch perspectief

De cursus is geschikt voor jong en oud, dat wil zeggen iedereen die meer wil weten over zichzelf en deze thema’s. Daarbij is voorkennis van filosofie niet noodzakelijk. Het lesmateriaal bestaat uit een werkmap, teksten, oefeningen en digitale media. Verder zorgen wij voor een prachtige locatie, drinken en wat lekkers.

programmabeeld: Dancer door Smabs Sputzer

Dit programma is uitverkocht
Kijk op Ticketswap.nl voor kaartjes of meld je op de dag zelf aan voor de wachtlijst .
Deel dit evenement:

Over Thijs

Thijs Sins MA (1978, Castricum) is filosoof, docent en coach. Hij heeft twee kinderen en woont samen in Amsterdam, waar hij bedrijfseconomie studeerde. In 2009 startte hij met een studie wijsbegeerte en daarin studeerde hij af op de liefde in filosofische zin. Eind 2012 begon hij zijn eigen praktijk Tatkraft Filosofie, waarmee hij 1-op-1 coaching aanbiedt en cursussen en trainingen verzorgt over levensvragen, leiderschap, identiteit, liefde, authentieke keuzes, work-life-balance en zelfacceptatie.

Thijs is docent en lid van de vakgroep Professioneel Leiderschap aan Nyenrode Universiteit en verzorgt alumni trainingen over zelfkennis, identiteit en levensvragen op de VU en de UvA. Zijn training Wie ben ik en wat voor arts wil ik zijn? is sinds dit jaar geaccrediteerd voor artsen.

De voorgaande cursus werd beoordeeld met een 9,2 gemiddeld.

De ervaringen van Evelien, Tess, Arno, en Jan:

‘De cursus was van hoog niveau. Ik heb zelfexpressie geleerd.‘
‘Die innerlijke dialoog, wauw!’
‘Ik ben dichter bij mijn gevoel gekomen.’
‘De laatste oefening zal ik mijn leven lang niet vergeten.’
‘Thijs inspireert, daagt uit en voedt.’