De Optimist presenteert: De Arbeider

De Optimist presenteert: De Arbeider

Literair tijdschrift De Optimist trekt voor de derde keer van online naar offline met een programma stampvol slam poetry, muziek, kunst en voordrachten van de nieuwste literaire talenten, naar aanleiding van het eerder verschenen Handboek voor een Optimistisch Leven. Ditmaal met het thema arbeid.

Alexis de Roode, de Poezieboys, Samira Dainan, Wibo Kosters en Helena Hoogenkamp zorgen voor een afwisselende avond waarbij de kunstenaars het woord bij de daad voegen en hun eigen kijk op keiharde arbeid met ons delen.

Vanavond is het de beurt aan de harde werker, met eelt op zijn handen, die weet hoe de wereld écht in elkaar zit. Of misschien toch de zzp’er zonder pensioen, die tegen een burn-out aanzit, maar wel de spits weet te omzeilen. In elk geval komen de literaire hoekstenen van onze samenleving samen tijdens een avond waarin het ambacht centraal staat. En de vraag hoeft niet te worden geschuwd: valt er nog droog brood te verdienen in de literatuur?

In het Handboek voor een Optimistisch leven betrad de arbeider al in al zijn diversiteit het toneel: van de Marlboro Light rokende Trees met haar nepgouden oorbellen en hondenhaar in haar diepe decolleté, webredacteurs van deftige linkse weekbladen tot John Maynard Keynes. Ditmaal laat een verzameling optimistische werkbijen live het beste van hun kunnen zien!

 

denieuweliefde.com/optimist

 

Programmabeeld door Sjoerd van Leeuwen

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

de Poezieboys

Acteur en theatermakers Joep Hendrikx en Jos Nargy studeerden allebei aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ontmoetten elkaar twee jaar geleden op de Parade. Zij raakten aan de praat over hun voorliefde voor literatuur, Russische underground en de Beatgeneratie. Ze spraken af hun favoriete schrijvers aan elkaar voor te lezen en besloten zichzelf de Poezieboys te noemen. Na de voorstelling Ginsberg over Alan Ginsberg, gingen zij naar Rusland om de dichter Joseph Brodsky te onderzoeken. Ze liepen door de sneeuw van zijn geboortestad Sint-Petersburg, waar hij opgroeide en verwonderden zich over zijn leven. De korte voorstellingen Ginsberg en Brodsky speelden beide op de Parade (2016 en 2017).

Alexis de Roode

Foto door Keke Keukelaar

Alexis de Roode begon zijn werkende loopbaan als tentenbouwer voor firma De Boer. Hij werkte een week in een huidenfabriek en stond vele nachten aan de lopende band bij Remia Frietsauzen en Margarine. Na zijn afstuderen werkte hij enkele weken bij Ballast Nedam, waar hij bekend stond als “doctorandus in de steigerpijpen”. Sinds 2010 werkt hij op kantoor bij een groothandel in groente en fruit. Recensent Piet Gerbrandy noemde zijn laatste dichtbundel, Een steen openvouwen, ‘een wonder van trefzekerheid’ en The Post Online noemde het ‘zijn beste bundel tot dusver’.

Wibo Kosters

Foto door Paul Remmelts

Wibo Kosters (1978) verwierf een plekje in het Handboek voor een Optimistisch Leven met het prachtige ‘Hoe de zwaan haar vleugels verliest en een kantoorbaan krijgt’. Vandaag de dag schrijft hij poëzie over een fictieve stad, een grootste gemene deler van alle steden waar hij door gelopen heeft. Van nachtfitness tot mensvijandige architectuur is de stad een rariteitenkabinet, schoon en verschrikkelijk. Sinds augustus 2017 is hij ook letterlijk stadsdichter, en wel van de IJsselstad Deventer.

 

 

 

 

 

 

 

Helena Hoogenkamp

Helena Hoogenkamp (1986) schrijft proza, poëzie en theaterteksten. Ze studeerde in 2014 af aan de HKU Writing for Performance, en stond onder anderen op Lowlands en De Zwarte Cross. Ze schreef het afgelopen jaar ‘Het kleine ZZP-ABC’ voor .UNST. Een talisman en feest der herkenning voor de dolende ZZP’er-kunstenaar in de vreemde werkelijkheden van alledag.

Samira Dainan

Samira Dainan is schrijfster en zangeres. Ze werkte onder meer samen met de Amsterdam Klezmer Band en speelde op festivals als Lowlands en Read my World. Veertig dagen is haar debuut, een dagboek over haar vader die als kunstenaar naar Nederland kwam en onderweg zijn geld verdiende door het verkopen van tekeningen. Op dit moment tourt ze door Marokko met haar nieuwe project ‘Samira’s Blues’, maar ze zal op tijd terug zijn om het arbeidersgenre, gecombineerd met Arabische sounds, ten gehore te brengen op 17 april.