Literaire avond van De Optimist – Schuld

Literaire avond van De Optimist – Schuld

Na een super succesvolle crowdfunding via Voordekunst bracht online cultureel magazine De Optimist het Handboek voor een Optimistisch leven uit, met gedichten, essays en tekeningen van 70 schrijvers en illustratoren. Nu trekt De Optimist van online naar offline met een optimistisch cult – uurtje bij De Nieuwe Liefde, voor de eerste avond over het thema schuld. Een uur vol slam poetry, muziek, kunst en voordrachten van de nieuwste literaire talenten.

Dat extra wijntje, geflirt met je buurman, teveel wisselgeld aannemen. We maken ons allemaal elke dag wel ergens aan schuldig. Tijd om ons geweten op creatieve wijze onder de loep te nemen, hoe staat het daar eigenlijk mee?

We willen gezond blijven, maar eten chocola; we weten dat verdriet gevoeld moet worden, maar drinken liever nog een wijntje en flirten met de buurman; je ING-rekening heeft de hoogste spaarrente maar juist die bank sponsort de Dakota Pipeline; je moeder is zo gebeld maar ja…er is ook Netflix. En wat doe je als je teveel wisselgeld terug krijgt? Stem jij eigenlijk wel? Eet je vlees? Douche je heet en lang? Bel je die scharrel nog terug om te vertellen dat het ‘m niet wordt? Verzuim je het succes van je concurrentie op social media te liken en verspreid jij toch ook die ene roddel waarvan je niet helemaal zeker weet of die waar is? En wat dacht je van dat dolfijntje dat op het strand aan oververhitting overleed omdat toeristen allemaal een selfie wilden nemen met het beestje maar hem vervolgens zonder zorgen achterlieten?

Onder bezielende leiding van Jerry Hormone, de engelman hemzelve, worden we meegenomen in de wereld van schuld: wat schuld is en wie bepaalt dat? En wat moeten we ermee? Met voordrachten van niemand minder dan NK-Poetry Slam winnares Else Kemps, Anneke Claus, André Dodde, Elten Kiene, Erza Hake en Nikki Dekker. Al dit prachtigs zal door Gemma Pauwels live en wervelend geïllustreerd worden.

Bio’s gasten gaan verder onder de afbeelding. 

Deel dit evenement:

Gasten

-.

Nikki Dekker

Nikki Dekker (www.nikkidekker.nl) is schrijver en radiomaker.
Ze publiceert gedichten in tijdschriften als Tirade, De Optimist en Kluger Hans, maar brengt ook korte verhalen en theaterteksten op het podium.
Ze schreef essays voor de bundels ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’ (Atlas Contact, 2016) en ‘Het F-Boek’ (Unieboek | Spectrum, 2015).
‘De oppas en ik’ , haar eerste lange radiodocumentaire, werd genomineerd voor de Prix Europa.

 

 

 

 

 

 

Else Kemps

Else Kemps zit op dit moment in het laatste jaar van de opleiding Creative Writing. In juni hoopt ze af te studeren met haar bundel De overblijfkinderen, waarin het aantal psychische stoornissen per personage hoger is dan de gemiddelde leeftijd.
Vorig jaar won ze de Turing Gedichtenwedstrijd en dit jaar de NK Poetry Slam, en was als onbedoeld gevolg daarvan een half jaar huisdichter bij Giel Beelen op 3FM. Desondanks vindt ze haar mooiste prijs nog altijd een gouden schaap met maar drie poten.

 

 

 

 

 

 

 

Anneke Claus & André Dodde

Hij laat z’n vingers over de toetsen van z’n Philicordio-orgel dansen, zij leest voor uit haar vierde dichtbundel ‘Begrafenis van de mannen’ die in juni verscheen bij Uitgeverij Lebowski. Beide beklommen ze al heel wat podia en braken ze er misschien ook wel een paar af. Anneke was twee jaar stadsdichter van Groningen en schreef behalve gedichten ook theaterteksten, columns en recensies voor onder andere het IFFR en Jonge Harten. André maakte naam als de toetsenist van de bands Das Audio Combo en Green Hornet en later ook met zijn soloproject Dodde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezra Hakze

©Vera Cornel

Ezra Hakze (1993) begon als puber met het lezen van jonge, hedendaagse dichters en is nu op weg er zelf een te worden. In 2015 won ze Write Now! Amsterdam met haar poëzie, waarna ze van pure schrik ook proza begon te schrijven. In mei van dit jaar verschijnt een van haar korte verhalen in literair tijdschrift de Revisor. Verder leidt Ezra een dubbelleven als student Nederlandse taal en cultuur, en schrijft ze haar masterscriptie over (je raadt het al) jonge, hedendaagse schrijvers.
Haar gedichten gaan over het anonieme leven in de grote stad. Als het haar niet lukt om te vluchten in de gedichten, vertrekt ze naar haar moeder in Friesland. Beluister haar voordracht bij Opium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elten Kiene

Elten Kiene, ook wel bekend als ‘Ella…’ houdt zich bezig met verschillende projecten waarbij hij vaak de samenwerking aangaat met andere creatievelingen. Hij is o.a bekend als mede-oprichter van het platform WoordenWordenZinnen en het hiphop-collectief Brandwerk. Daarnaast staat hij regelmatig op het podium als presentator of staat hij voor de klas als workshopdocent. Noem hem een professioneel hobbyist of gewoon een duizendpoot, altijd opzoek naar een nieuwe uitdaging.

 

 

 

 

 

 

 

Jerry Hormone

B-status bekende Rotterdammer Jerry Hormone (1982) schreef de verhalenbundel ‘Het is maar bloed’ (Atlas Contact) en de kinderboekenserie Borre en zingt in The Jerry Hormone Ego Trip (album ‘Stout! Stout! Stout!’ op Excelsior Recordings). Hij is een arme man en verdient zijn dagelijks brood in schande.