De Optimist presenteert – De Voyeur

De Optimist presenteert – De Voyeur

Na een succesvolle eerste editie is online literair magazine De Optimist terug met een nieuwe thema-avond in De Nieuwe Liefde! De Optimist trekt weer van online naar offline met een programma stampvol slam poetry, muziek, kunst en voordrachten van de nieuwste literaire talenten, naar aanleiding van het eerder verschenen Handboek voor een Optimistisch Leven.

Emma Stomp, Basje Boer, Tijdelijke Toon en andere nieuwe talenten zorgen voor een afwisselende avond waarbij de kunstenaars het woord bij de daad voegen en hun eigen kijk op voyeurisme met ons delen. Gepresenteerd door Ellen Deckwitz, geïllustreerd door Sjoerd van Leeuwen en als finishing touch het poëtisch-muzikale kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open.

Kijk jij braaf de andere kant op als de overbuurvrouw die niet aan gordijnen doet de douche uitkomt? En als de date van je huisgenoot zonder kleding naar het toilet sluipt? Maak jij jezelf weleens schuldig aan de alom gevreesde ‘deep like’ omdat je zat te browsen door het semi-openbare Facebookprofiel van het nichtje van de ex van een oud-basisschoolgenootje, die zo te zien op haar 19e al twee kinderen heeft?

Het stiekem willen bekijken van anderen, wroeten in andermans privézaken… Een net zo lelijke als interessante menselijke eigenschap.
De Optimist is dan ook heel nieuwsgierig naar de ontboezemingen van de beste woordkunstenaars van Nederland. Dus kom ook de voyeur uithangen!

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

WIE IS WIE?

Ellen Deckwitz

foto door Merlijn Doomernik

Eind 2009 won Ellen Deckwitz het Nederlands Kampioenschap Poetryslam en verbeterde het record voor de meeste gewonnen poetry slams van het jaar. De NRC-columnist en bijna-Slimste Mens van Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs. Haar prijswinnende bundels gingen in groten getale over de toonbank en ze was aanwezig op grote festivals als Lowlands waar zij op een indrukwekkend wijze haar werk bracht. Deze literaire duizendpoot zal op 27 februari onze voyeurs het vuur aan de schenen leggen, en misschien zelf ook wel wat van haar voyeuristische neigingen onthullen.

 

 

 

 

 

 

Emma Stomp

Emma Stomp schrijft poëzie en proza over alles wat ze niet begrijpt: van vreemde Mexicaanse gezegdes tot aan het wakker worden naast een onbekend lichaam. Ze publiceerde bij VPRO Dorst, won Amsterdam Write Now! en stond op de longlist van de Lowlands schrijfwedstrijd. In mei 2017 won ze CJP’s Grote Schrijfwedstrijd. Om inspiratie op te doen luistert ze graag gesprekken af. Daarnaast is ze op de hoogte van alle roddels die ze verwerkt in haar maandelijkse glitter & glamour-horoscoop voor hard//hoofd.

 

 

 

 

 

Tijdelijke Toon

Ras-Amsterdammer Tijdelijke Toon stond nog maar een paar weken geleden in Utrecht te schitteren, voor de finale van het NK Poetryslam. Hij heeft een stijl die hedendaags onmeetbaar is, klaar om elk moment het publiek op te pakken en door elkaar te schudden. Een presentatie van hoe hersenhelften het tegen elkaar opnemen met als resultaat een kunstwerk waar de meeste schrijvers uit de jaren 50 jaloers op zijn. De man achter ‘Grote Glazen en kleine lettertjes’ en ‘Dichter onder de Tram’ heeft meer zin in een revolutie maar zal genoegen nemen met rozen.

Basje Boer

‘Met mijn broek op mijn enkels zat ik misschien wel twintig minuten op de wc en ik glimlachte naar mezelf, wankelend op de pot.’ Je voelt je een gluurder bij het lezen van Basje Boers verhalen. Niet voor niets schreef ze een bijdrage voor het Handboek voor een Optimistisch Leven met voyeurisme als thema. Basje Boer is schrijver, filmjournalist en popcultuurkenner, publiceerde onder meer in De Gids, Das Magazinen Revisor en na haar debuut Bermuda (Nijgh & Van Ditmar) maken wij ons dit jaar op voor haar nieuwe roman. Neem alvast een ongegeneerd voorproefje, en kom haar aanschouwen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjoerd van Leeuwen (illustraties)

Sjoerd van Leeuwen (26) studeerde aan de HKU en werkt inmiddels als freelance illustrator. Hij vertaalt (complexe) teksten naar simpele en heldere illustraties. Werk van hem verscheen ondermeer in tijdschriften en kranten zoals het Parool, De Morgen Magazine en Trouw.

 

 

 

 

 

Bovenste Knoopje Open (muziek)

Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp vormen de vaste kern van kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open. In de voorbije jaren wisten zij het te schoppen tot de kwart finales van het Leids Cabaret Festival 2017, de halve finales van het Groninger Studenten Cabaret festival 2017, speelden ze als support act van Lucky Fonz III en Yentl en de Boer en traden ze op bij meer dan 50 verschillende festivals waaronder Horizontoer 2016, Broadway Texel en Stukafesten in 7 verschillende steden. Dit jaar staan ze op het Delft fringe Festival.

 

 

 

 

 

Anne-Fleur van der Heiden

Foto door Kees Penders

Anne-Fleur van der Heiden, onze eigen oudgediende Optimistredacteur! Ze studeerde af aan de Schrijversvakschool, toerde in 2017 mee met de Poëziebus en haar werk verscheen in Revisor en bloemlezingen van de Turing Gedichtenwedstrijd. In januari debuteerde ze bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam met Klaproos: een verpletterend eerlijke debuutroman over verslaafde ouders en vergiffenis die volop lof oogst. Zo merkte de NCRV-gids treffend op dat ‘het altijd iets voyeuristisch [heeft] om te lezen over zo’n totaal mislukt leven.’ Geen woord van gelogen, vinden wij, en daarom is er geen betere kandidaat dan deze kersverse hemelbestormer om ons themaprogramma aan te voeren!