Mix en Match van Religie Vandaag

Mix en Match van Religie Vandaag

Religieus zijn betekent niet dat je past binnen de grenzen van een religie. Voor veel mensen zijn rituelen belangrijker dan overtuigingen. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking combineert elementen uit verschillende religieuze tradities en levensbeschouwingen.

Manuela Kalsky en André van der Braak deden onderzoek naar dit verschijnsel, dat in vaktermen Multiple Religious Belonging heet. Hoe ziet zingeving voorbij traditionele grenzen er uit? Wat zijn die grenzen eigenlijk, en waarom zijn ze wel of niet belangrijk?

Manuela Kalsky geeft een mini college over de resultaten van het onderzoek. Rikko Voorberg gaat in gesprek over geloven voorbij grenzen. Hij spreekt met o.a. Narsingh Balwantsingh, hindoe met voorliefde voor soefisme, André van der Braak, die zich christen en boeddhist noemt, Nuweira Youskine studeerde islamologie aan de Universiteit Leiden en Berthe van Soest, die zich als christelijk theoloog laat inspireren door Tarot en Hare Krishna. Lies Müller, joods en chazan, zingt een duet met imam Mehmet Yurek.

Rosita Steenbeek vertelt over haar spiritualiteit en is de eerste ontvanger van de glossy MiX. Deze glossy gaat over geloven voorbij grenzen: er staan portretten in van ´mixers´, columns van o.a. Nilgün Yerli en Mounir Samuel, interviews met de onderzoekers en quotes van bekende Nederlanders zoals cabaretier Jörgen Raymann, tv-presentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers. Bezoekers van dit programma ontvangen een exemplaar.

Aanleiding voor dit programma en de glossy is de afronding van twee vierjarige onderzoeksprogramma’s naar multireligiositeit, aan de Vrije Universiteit en aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. De eenmalige glossy MiX wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en is vanaf 23 mei in de boekhandel te koop.

 

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Berthe van Soest

Berthe van Soest is protestants theologe en tarot-counselor. Ze is dominee, maar ook bezig met nieuwe spiritualiteit en viert bijvoorbeeld de Keltische jaarcyclus.

 

 

 

 

Narsingh Balwantsingh

Narsingh Balwantsingh is cabaretier, acteur en columnist.  Hij is hindoe maar zou graag Soefi muziek in de tempel laten horen.

Foto door Willem Rutten

 

 

 

 

 

André van der Braak

André van der Braak is hoogleraar Boeddhistische Filosofie aan de Vrije Universiteit. Samen met Manuela Kalsky leidde hij het onderzoek naar MRB’ers: Multiple Religious Belongingers, mensen die zich onderdeel voelen van meer dan één geloofstraditie . Hij is zelf een ‘dual-belonger’: hij is christen en boeddhist – en wil zich ook zo noemen.

 

 

 

 

 

 

Manuela Kalsky

Manuela Kalsky bekleedt sinds 2012 de Edward Schillebeeckxleerstoel voor Theologie en Samenleving, een initiatief van De Nieuwe Liefde en het Dominicaans Studiecentrum. Ze leidde met André van der Braak het onderzoek naar Multiple Religious Belongers, mensen die zich onderdeel voelen van meer dan één geloofstraditie.

 

Foto door Maurice Boyer

 

 

 

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg is theoloog, theatermaker en columnist. Hij is oprichter van de PopUpKerk, en in oktober 2016 verscheen zijn boek ‘De Dominee leert Vloeken’.

 

 

 

 

 

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek is schrijfster, dochter van twee domineesfamilies en studeerde enige tijd theologie. In haar boek ‘Rose’ (2015) schetste ze het levensverhaal van haar Joods-Duitse grootmoeder. Ze schreef in januari 2017 ‘Compassie’, een essay voor de maand van de spiritualiteit.

 

 

 

 

 

Lies Müller & Mehmet Yurek (muziek)

Lies Müller is joods en chazan, en leeft boeddhistisch. Mehmet Yurek is Imam.

 

 

 

 

 

Nuweira Youskine

Nuweira studeerde islamologie aan de Universiteit Leiden. Hierna deed ze onderzoek naar de Arabische taal en cultuur in Syrië, Jordanië en Libanon. Eenmaal terug in Nederland was ze werkzaam voor verschillende Nederlandse media, waaronder als columniste voor dagblad Trouw. Inmiddels doceert zij op een Hogeschool, is ze het “islam-debat” meer dan beu, maar kan ze het toch niet laten zich te blijven verwonderen over God en de wereld.