Nacht van de Arabische Literatuur

Nacht van de Arabische Literatuur

Dompel je een avond lang onder in dit Arabische cultuurfestival vol beats, bites, debat, film, jonge schrijvers, columnisten en denkers. Met o.a. minister van OCW, Ingrid van Engelshoven. 

In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseren we op zaterdag 24 november 2018 de derde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam.

Tijdens deze avond wordt De Nieuwe Liefde volledig omgetoverd tot een Arabisch festival met heerlijk eten, verhalenvertellers, debat, film, muziek en een Arabische souk.

Centraal staan de kracht van het woord en de verbinding van culturen. Jonge schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers, en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en Midden-Oosten correspondenten ontmoeten en inspireren elkaar vanavond.

Vanavond vindt ook de uitreiking van de 26e El Hizjra Literatuurprijs voor jong en kleurrijk schrijftalent plaats. El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar mensen elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Met speciaal interview van Petra Stienen met Murat Isik!

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977)  foto: Marc Driessen

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong, bi-cultureel schrijftalent. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

 

Programma:

Hoofdprogramma El Hizjra Literatuurprijs (Grote zaal) 

20:00     Openingsact Omar Metioui i.s.m. Ud Festival

20:10     Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator

20.20     Bekendmaking longlist 2018 door Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra

20.30      Voordrachten door finalisten: poëzie

20:50      Voordrachten door finalisten: proza

21:15      Bekendmaking winnaars 2018 door minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap mevrouw Ingrid van Engelshoven

 

Randprogramma Nacht van de Arabische Literatuur
18:30 – 00:00 | Arabische souk | BG en 1e verdieping
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling Portraits of Power, foyer 1e verdieping
20:00 – 20:10 | Omar Metioui | Grote zaal BG
20:00 – 21:30 | Vertoning korte films door Arab Film Festival | Kleine zaal 1e VD
20:10 – 21:30 | Uitreiking 26e El Hizjra Literatuurprijs | Grote zaal BG
21:30 – 22:30 | Optreden Omar Metioui i.s.m. Ud Festival | Grote zaal BG
21:30 –  22:30 | Petra Stienen interviewt Murat Isik | Koorzaal 2e VD
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | Kleine zaal 1e VD
22:00 – 23:30 | Arabische Bibliotheek| Bibliotheek 2e VD

Dit programma is uitverkocht
Kijk op Ticketswap.nl voor kaartjes of meld je op de dag zelf aan voor de wachtlijst .
Deel dit evenement:

Arabische Souk

18:30 – 00:00

De ontvangsthal en serre op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn omgetoverd tot een echte souk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De markt staat bol van de kalligrafie, henna tattoos, mode, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet! Jonge acteurs van de Amsterdamse Jeugd Theaterschool ‘infiltreren’ in deze souk, waar ze op ludieke wijze interactie met het publiek opzoeken door improvisatietheater en sketches.

Portraits of Power

18:30 – 00:00

Op de eerste verdieping is de fototentoonstelling Portraits of Power te bezichtigen, een eerbetoon aan krachtige vrouwen uit conflictgebieden.

Omar Metioui

20:00 – 20:10

Niemand minder dan de gevierde Marokkaanse luitspeler Omar Metioui verzorgt de opening van het programma rondom de 26e El Hizjra Literatuurprijs. Omar Metioui (Tanger, 1962) wordt als een van de grootste kenners van het rijke Arabo Andalus repertoire beschouwd. Hij groeide op in de Marokkaanse havenstad Tanger en is op wetenschappelijk niveau op zoek naar de muzikale wortels van dit repertoire.

21:30 – 22:30 i.s.m. Ud festival

In de grote zaal op de begane grond neemt luitspeler Omar Metioui geïnteresseerden mee op een muzikale reis door Oost en West. Dit doet hij onder de titel Chamal Chronicles en met behulp van verschillende soorten uds, ofwel luiten. Metioui is niet alleen een internationaal geroemd muzikant: hij staat tevens bekend om zijn onderzoek naar de rijke Arabisch-Andalusische muziektraditie.

26e El Hizjra Literatuurprijs

20:10 – 21:30

In de grote zaal zal de El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2018 reikt El Hizjra deze prijs voor de 26e keer uit. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een succesvolle literaire loopbaan.

Filmvertoning Arab Film Festival

20:00 – 21:30

Parallel aan de uitreiking van de El Hizjra Literatuurprijs zal het Arab Film Festival in de kleine zaal op de eerste verdieping een aantal korte films vertonen. Naderhand is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog.

Petra Stienen & Murat Isik

21:30 – 22:30

In de koorzaal op de tweede verdieping kunnen bezoekers genieten van een geëngageerd interview van Arabiste, politica en voormalig diplomate Petra Stienen met Murat Isik. Murat Isik won in 2011 de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie Proza voor zijn verhaal De laatste reis. Eerder dit jaar won hij de Boekhandelsprijs én de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Wees Onzichtbaar (2018), uitgegeven bij AMBO|ANTOS. In 2017 riepen bol.com en het NRC Handelsblad Wees onzichtbaar uit als beste boek.

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een Turks gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd in Nederland. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Debutantencarrousel

21:30 – 23:00

In de kleine zaal op de eerste verdieping kunnen bezoekers genieten van de voordrachten van diverse debutanten onder de noemer Debutanten carrousel. Met trots presenteert El Hizjra voordrachten van Aya Sabi, oud-Literatuurprijs winnares Meltem Halaceli, en andere finalisten en winnaars van de El Hizjra Literatuurwedstrijd.

Arabische Bibliotheek

22:00

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. In 2016 jaar beet Abdelkader Benali de spits af met zijn top 5 van boeken. Vorig jaar namen oud-El Hizjra Literatuurprijs winnaars Rashif El Kaoui (2016) en Lamia Makaddam (2001) in de bibliotheek op de tweede verdieping de bezoekers mee in hun eigen top 3 van literaire werken uit de Arabische én Ottomaanse literatuurgeschiedenis.