Nacht van de Arabische Literatuur

Nacht van de Arabische Literatuur

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert i.s.m. De Nieuwe Liefde de tweede editie van De Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak. Bovenal draait het die avond om jonge schrijvers en aanstormend talent.

El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

Programma El Hizjra Literatuurprijs

20:00     Openingsact Ahaddaf Quartet
20:10     Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator
20.20       Bekendmaking longlist 2017 door Nabil Taouiti, voorzitter van El Hizjra
20.30      Voordrachten door finalisten: poëzie
20:50      Voordrachten door finalisten: proza
21:15      Bekendmaking winnaars 2017 door Petra Stienen, juryvoorzitter

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

PROGRAMMA

Arabische markt

De ontvangsthal op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn deze avond door studenten van het Hout- en Meubileringscollege en verschillende ondernemers omgetoverd tot een echte souk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De markt staat bol van de kalligrafie, henna tattoos, mode, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet! Jonge acteurs van de Amsterdamse Jeugd Theaterschool ‘infiltreren’ in deze souk, waar ze op ludieke wijze interactie met het publiek opzoeken door improvisatietheater en sketches.

Ahaddaf Quartet

De opening van de 25e El Hizjra Literatuurprijs wordt om 20:00 in de grote zaal verzorgd door het Ahaddaf Quartet van componist en ud-speler Mohamed Ahaddaf. Het Ahaddaf Quartet is een multicultureel kwartet waarvan de leden roots hebben in Marokko, Nederland, Sicilië, Frankrijk en Duitsland. Hun stijl wordt gekenmerkt door invloeden van jazz en Latin music.

Uitreiking 25e El Hizjra Literatuurprijs

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal in de grote zaal de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2017 beleeft deze prijs haar 25-jarig jubileum. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. De El Hizjra Literatuurprijs wordt door pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers als een prestigieuze prijs beschouwd die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een literaire loopbaan.

20:10     Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator
20.20    Bekendmaking longlist 2017 door Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra
20.30     Voordrachten door finalisten: poëzie
20:50     Voordrachten door finalisten: proza
21:15      Bekendmaking winnaars 2017 door Petra Stienen, juryvoorzitter

 

Interview: Alia Malek

Petra Stienen interviewt Arabiste, politica en voormalig diplomate in de koorzaal de Amerikaans-Syrische schrijfster Alia Malek (Baltimore, 1974) in het kader van haar laatst verschenen boek The Home that was our Country: A Memoir of Syria (Nation Books, New York, 2017). Hierin portretteert Alia Malek de kleurrijke bewoners van het Tahaan appartementencomplex in Damascus, waar ook de oma van de schrijfster woonde totdat in 1970 Hafez al-Assad aan de macht kwam en de familie naar Amerika migreerde. In 2011, aan het begin van de Arabische Lente, keerde de schrijfster hoopvol terug naar Syrië om het appartement weer in handen te krijgen, maar werd zij geconfronteerd met een land dat uit elkaar viel én haar eigen zorgen om de toekomst van Syrië. In haar boek wisselt Alia Malek rake beschrijvingen van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Syrië af met verhalen over het wel en wee van de moslims, christenen, joden, Armeniërs en Koerden die het Tahaan appartementencomplex eens zo gemoedelijk bevolkten. Alia Malek studeerde aan de Johns Hopkins University, het Georgetown University Law Centre en aan Colombia University. Ze werkte als burgerrechtenadvocaat bij het Amerikaanse ministerie van Justitie en als senior schrijver voor Al Jazeera America. Haar verhalen zijn verschenen in publicaties als The New Yorker, The New York Times en The Nation.

Debutanten carrouselAya Sabi, Yasmina Aboutaleb en oud-Literatuurprijs winnares Meltem Halaceli,

In de kleine zaal op de eerste verdieping kunnen bezoekers vanaf 21:30 genieten van de voordrachten van diverse debutanten onder de noemer Debutanten carrousel. Met trots presenteert El Hizjra voordrachten van Aya Sabi, Yasmina Aboutaleb en oud-Literatuurprijs winnares Meltem Halaceli, evenals die van andere finalisten en winnaars van de El Hizjra Literatuurwedstrijd.

 Arabische Bibliotheek

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Vorig jaar beet Abdelkader Benali de spits af met zijn top 5 van boeken. Dit jaar nemen El Hizjra Literatuurprijs winnaars Rashif El Kaoui en Lamia Makaddem vanaf 22:00 in de bibliotheek de bezoekers mee in hun eigen top 3 van literaire werken uit alle hoeken van de Arabische én Ottomaanse literatuur.

 Filmvertoning Arab Film Festival |

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal het Arab Film Festival in de kleine zaal op de eerste verdieping films vertonen. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog.