De Godspot

Nationaal Religiedebat

De Godspot

Waarom hebben sommige mensen religieuze ervaringen en anderen niet? Bestaat er zoiets als een Godspot? Wat gebeurt er in je brein als je de stem van God hoort: laat dat iets zien van een bovennatuurlijke werkelijkheid of is er sprake van een begoocheling van ons brein?

Tijdens deze avond kijken we naar het fenomeen religieuze ervaringen…

…divine interventions

…speaking in tongues

…bevangen door de heilige geest!

De vraag die centraal staat: ben je gek als je gelooft? Onder leiding van Trouw journalist Marc van Dijk onderzoekt ons panel van wetenschappers en schrijvers de relatie tussen religie en het brein:

Michiel van Elk, breinwetenschapper, ex-gelovige en auteur van ‘Extase, over de godhelm andere religeuze experimenten’ geeft de aftrap voor het gesprek. Van Elk doet onderzoek naar religeuze ervaringen en naar de Godhelm op paranormaalbeurzen, op Lowlands en bij kerkgenootschappen.

Neuropsychiater en gelovige André Aleman gaat met Van Elk in gesprek. De auteur van o.a. ‘Hersenspinsels’ en ‘Je brein de baas’ zet vraagtekens bij de conclusie die sommige wetenschappers trekken: namelijk dat religieuze ervaringen slechts een product van het brein zijn.

Schrijver, filosoof en essayist Desanne van Brederode, die in haar werk veel aandacht besteedt aan religie en mystiek, vraagt zicht af: ‘Religieuze ervaring: maakt het uit of het waar is?’

Deze avond wordt georganiseerd door De Nieuwe Liefde, Forum C, dagblad Trouw, en het tijdschrift Religie & Samenleving.

Beeld boven: Bart van den Tooren

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Marc van Dijk


Marc van Dijk (1979) is schrijver, journalist, kunstenaar en mede-oprichter van Paleis van Mieris (sinds 2014). Hij schrijft voor onder meer Filosofie Magazine en Trouw en publiceerde in 2013 De paus van Amsterdam; biografie van Huub Oosterhuis.

Michiel van Elk

Michiel van Elk is hoofd van het Religion, Cognition & Behaviour Lab van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde filosofie, biologische psychologie en psychologie van religie. Bekijk hier een filmpje van zijn experiment met de godhelm op Lowlands.

 

 

 

 

André Aleman

André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij onderzoekt waar de waanbeelden van schizofrenen vandaan komen. In 2006 ontving hij de prestigieuze European Young Investigator Award van de European Science Foundation voor zijn onderzoek naar zelfinzicht en psychose. André Aleman is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Aleman hield in zijn meeste recente boek Je brein de baas een pleidooi voor ‘bewust denken’.

 

 

 

 

Désanne van Brederode

Désanne van Brederode (1970) is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder andere de romans Ave verum corpus (1994), Hart in hart (2011), Vallende vorst(2015) en de essaybundel De ziel onder de arm (2013). Désanne van Brederode studeerde filosofie en schrijft vaak over levensbeschouwelijke thema’s.