NatuurCollege #2

Transformatieve oplossingen

NatuurCollege #2

Het was een extreem droge zomer dit jaar. Met bosbranden van Griekenland tot Zweden. In Noord-Amerika en Zuid-Oost-Azië teisteren orkanen de kuststreken. De oceanen worden leeggevist en microplastics zijn inmiddels overal in te vinden. Om over het dreigende zoetwatertekort maar niet te spreken. Zijn er nog oplossingen voor deze problemen?

En er is meer aan de hand: we zitten niet goed in ons vel. In veel landen zijn we inmiddels depressiever, eenzamer, dikker, en verslaafder dan we ooit geweest zijn. ‘Business as usual’ heeft zijn beste tijd gehad en instrumenteel-technologische oplossingen schieten tekort. Wat moeten we doen om uit deze neerwaartse spiraal te komen? Steeds meer stemmen wijzen op de noodzaak van oplossingen die niet alleen ‘pleisters plakken’ en symptomen bestrijden, maar werkelijk transformatief zijn. Oplossingen die niet alleen schade beperken, maar ook de Aarde regenereren en onze levenskwaliteit bevorderen. Oplossingen die niet inspelen op schuldgevoel en ‘doom-scenario’s’, maar mensen positief in beweging brengen. Oplossingen die niet geïsoleerd en eenzijdig zijn, maar het cluster van met elkaar samenhangende problemen integraal aanpakken. Oplossingen die niet van bovenaf opgelegd worden, maar experimenteel zijn en uit de mensen zelf komen.

Op deze interactieve, dynamische avond onderzoeken Peter Blom, CEO van de duurzame Triodos Bank, en Annick de Witt, duurzaamheidsonderzoeker en transformatie-consultant, samen met het publiek hoe deze nieuwe oplossingen er uit zien, en waar ze te vinden zijn. Kom voor een avond vol bruisende ideeën, zelfonderzoek, en interactie!

Froukje Jansen, presentator en debatleider, zal de avonden modereren en faciliteren.

Het eerste NatuurCollege vind je hier

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Dr. Annick de Witt is onderzoeker, auteur, en consultant op het terrein van transformatieve veranderingsprocessen richting een meer duurzame en florerende samenleving. Ze is als adjunct assistent professor verbonden aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht; bestuurslid van het NatuurCollege; en actief in o.a. de permacultuur-beweging.

 

Peter Blom is voorzitter van de Raad van Bestuur van Triodos Bank waarvan hij een van de oprichters was in 1980. Naast zijn bestuurslidmaatschap van het NatuurCollege is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van MVO Nederland en co-voorzitter van het Sustainable Finance Lab.

 

Moderator:
Froukje Jansen is een landelijk bekende programmamaakster, journalist, debatleider en presentator met jarenlange interviewervaring en een uitgesproken maatschappelijk betrokken profiel (o.a. bij omroep Llink, VPRO en VARA). Daarnaast is zij als bestuurslid actief betrokken bij NatuurCollege en The Tipping Point. Froukje houdt zich vooral bezig met bewustwording en verandering. Overal waar verandering is, is energie. En waar energie is, is beweging. Dat begon met de verandering naar een meer duurzame wereld. Haar werk voor Llink ging dan ook vooral om mensen bewust te maken van die verandering. Wat kun je er zelf aan doen, wat kun je samen doen? Op dit moment is er in alle geledingen van de samenleving een bewustzijnsverandering gaande. Of het nou politiek, bedrijfsleven of de kunst- en cultuursector is. Hoe gaan we om met de veranderingen in de samenleving, economie en ecologie? Niet alleen vanuit het hoofd, maar ook vanuit hart en buik. Hoe krijg je mensen geïnspireerd? Hoe zorg je dat schijnbaar tegengestelde belangen bij elkaar komen? Hoe vertel je het verhaal goed? Hoe zorg je dat je het beste uit mensen haalt? Dit zijn vragen die Froukje in haar werk en persoonlijke leven actief onderzoekt.