De poëzie van Anne Sexton

De poëzie van Anne Sexton

‘Ik ging The Complete Poems als een krijger te lijf’, zei theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra over haar kennismaking met de gedichten van Anne Sexton (1928-1974), die ze deze middag leest. Enige krijgshaftigheid is dan ook aanbevolen: het werk van Sexton, windt nergens doekjes om. ‘Poëzie moet pijn doen’, schreef de Amerikaanse dichteres die na een leven van strijd, dreigende gekte, angst en intens ervaren zelf op zeker moment besloot dat het genoeg was en een eind aan haar leven maakte. Haar biografie toont gelijkenissen met die van Sylvia Plath, maar Sexton werd eerder een boegbeeld van nieuwe poëzie en jong feminisme dan een slachtoffer.

Bijzondere muziek ook, deze middag: de Engelse celliste-singer-songwriter Ayanna Witter-Johnson, drie dagen daarvoor nog te gast in het Super Sonic Jazz Festival van Paradiso. Eclectische soul, met een warme stem en een prachtig instrument.

De column is van dichteres en kunstenaar Annemieke Gerrist.

Ik moet voorgoed vergeten hoe het ene woord het andere 
uitkiest, het andere zin geeft, tot ik iets krijg 
dat ik had kunnen zeggen…maar niet zei.

Anne Sexton (vertaling Katelijne De Vuyst)

Marjolijn van Heemstra: “Ik heb nog altijd geen vrede gesloten met The complete poems van Sexton.”

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijfster, journalist, poëet én theatermaker. Haar voorstellingen vormen een combinatie van deze verschillende disciplines. Haar werk zou je journalistiek of documentair theater kunnen noemen. Kleine onderzoekjes naar maatschappelijke fenomenen. ‘Hoe kom je tot het plegen van een aanslag?’, onderzocht ze bijvoorbeeld in de voorstelling Bommenneef, die ze voor het Ro Theater maakte.

Na haar studie Religiewetenschappen is Marjolijn de journalistiek ingegaan en heeft ze bekendheid gekregen door haar columns voor Trouw en NRC. Ook schrijft ze boeken en dichtbundels. Na een succesvolle schrijfworkshop bij Frascati Producties Amsterdam, begon ze haar carrière in het theater. Voor Frascati maakte ze een drieluik over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld: Family ’81, Mahabharata  en Garry Davis.

Haar nieuwste boek En we noemen hem kreeg 5 sterren van NRC.

 

 

Over Ayanna Witter Johnson

Zangeres, songwriter en celliste Ayanna Witter-Johnson is de definitie van eclectische soul, met een warm en intens geluid. Met haar klassieke scholing, in zowel compositie als de cello, begeeft ze zich even gemakkelijk in de jazz- en popwereld. Ze toerde met onder andere Anoushka Shankar (dochter van Ravi Shankar) en Britse jazzmuzikant Courtney Pine, ze componeerde voor het London Symphony Orchestra en wordt gedraaid op BBC Radio 1. In de herfst van 2017 wordt haar debuutalbum verwacht.

 

 

 

 

 

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand één dichter centraal gezet. Poëzie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die óók toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.