De poëzie van Drs. P

De poëzie van Drs. P

Plezierdichter, ollebollekedichter, liedjesschrijver en rijmkeizer. Drs P alias Heinz Polzer was het allemaal. Hij diende de meest triviale onderwerpen op als geen ander – ‘knolrapen, lof schorseneren en prei’ – maar maakte ook melancholieke liedjes over eenzaamheid en macabere onderwerpen als het uit de troika gooien van arme kindertjes. Hij schreef vaak om het plezier van het schrijven maar en passant stelde hij grote levensvragen: ‘De wanhoop van de mensheid grijpt ons dikwijls naar de strot. / Maar wie verdiept zich ook eens in het lot van de sjalot?’

Op het podium Dafne HoltlandIvo de Wijs en Ringo Maurer. Zij kennen niet alleen het werk van Drs. P heel goed maar waren ook persoonlijk met hem bevriend, waardoor de unieke dichter vanmiddag heel dichtbij zal komen.

Dafne Holtland, singer-songwriter en multi-instrumentalist, leest het werk van Drs P. en zingt een paar van zijn liedjes. Dafne trad op met Drs. P., was een van de drie leden van de band Zazí, die onder andere een tournee met Hans Dorrestijn deden, en maakt deel uit van Het Nieuwe Lied, een collectief van theaterzangers.

Dafne Holtland in de zon met Drs. P

Dafne Holtland in de zon met Drs. P

Verder is er de onvolprezen taalvirtuoos, tekstdichter en presentator Ivo de Wijs, lid van de Stichting Drs. P, die een mini-college houdt.

Ivo de Wijs

Ivo de Wijs

Ook Ringo Maurer, die vier jaar geleden als vijftienjarige Drs. P. leerde kennen, zingt een nummer. Hij kent het hele oeuvre van de dichter en stelde een bloemlezing samen: Troika hier, troika daar – het allermooiste bij elkaar

Ringo Maurer

Ringo Maurer

Helaas heeft Erik van Muiswinkel moet afzeggen voor deze middag.

Eens kende ik een meisje, en haar voornaam luidde Ank
Ze woonde heel geriefelijk, ze werkte op een bank
Haar uiterlijk was goed verzorgd, haar silhouet was rank
Haar tierenheid was goeder en haar moedigheid was lank

***

Filosofie, ook leuk
Waar dient het leven voor?
Wat is instinct
En waar komt het vandaan?
Ach, zulke vragen zijn
Onbeantwoordelijk
(Dit adjectief –
Zou het mogen bestaan?)

Beeld: Nu.nl

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand één dichter centraal gezet. Poëzie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die óók toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.