De poëzie van Carlos Drummond de Andrade

De poëzie van Carlos Drummond de Andrade

 

‘Ik heb slechts twee handen en het besef van de wereld’, schreef Carlos Drummond de Andrade, de dichter die hier vooral beroemd werd van zijn erotische poëzie, door de film ‘O Amor Natural’. Maar Drummond schreef veel meer en was in Brazilië een van de grootste dichters van zijn tijd die werkelijk gelezen werd door iedereen, jong of oud, geletterd of niet. Compromisloos en vrij, is zijn werk. Wijs, zinderend en doorlucht, poëzie die de confrontatie met de werkelijkheid aandurft. Frans van Deursen, die eerder gedichten zong van de even vrije dichter Leo Vroman, leest zijn werk en brengt samen met pianist Martin Fondse gedichten en muziek samen.

 

Billenhoning billenkleur billenlelie billenlief

Billenwet billenlust billenblauw billenbrood

Billen duizendvormig, multibil unibil

Carlos Drummond de Andrade (vertaling August Willemsen)

 

Bij mijn geboorte zei een kromme engel

zo een die in het donker leeft:

Ga, Carlos! Wees gauche in het leven.

Carlos Drummond de Andrade (vertaling August Willemsen)

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Poëzie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand één dichter centraal gezet. Poëzie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die óók toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poëzie.

Het poëzieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.