Publieksavond: Help, ik heb een huidskleur!

Publieksavond: Help, ik heb een huidskleur!

Dit programma wordt LIVE gestreamd:

Discussies over racisme en huidskleur zijn vaak explosief of worden juist vermeden. Is daar iets aan te doen? Een kleine groep zwarte en een kleine groep witte mensen ging op zelfonderzoek naar hoe racisme en witheid hun leven beïnvloeden. Vanavond zetten we dit onderzoek naar onze eigen positie voort met een groot publiek.

We starten met een huidskleur-ABC van belangrijke concepten en begrippen: hoe ontstaat institutioneel racisme, wat betekent culturele toe-eigening en hoe werkt wit privilege precies?

Deelnemers en docenten van de zwarte en witte groep delen hun ervaringen. Wat hebben ze geleerd? Wat is en blijft moeilijk? Hoe werkt het slavernijverleden door in ons leven? Welke strategieën worden ingezet om racisme te ontkennen?

Sociaal psycholoog Daniël Wigboldus geeft een kort college over de manier waarop stereotypen en vooroordelen ons beoordelingsvermogen en gedrag beïnvloeden en hoe wij dit gedrag doorgeven aan volgende generaties.

Dichter en activist Jerry Afriyie / Kno’Ledge Cesare opent de avond. Theatermakers Ioana Tudor en Belinda van der Stoep spelen een nieuwe performance Am I an Ally or an Asshole.

We sluiten af met een analyse van het maatschappelijk debat: Waar staan we nu en hoe gaan we verder? Presentatie door Miguel Heilbron.

met: Jerry Afriyie – Joan de Windt – Nawal Mustafa – Dieuwertje de Graaff – Janneke Stegeman – Daniël Wigboldus – Ioana Tudor – Belinda van der Stoep – Patricia D. Gomes – Miguel Heilbron

Meer informatie over de gasten onder het programmabeeld.

Dit programma is onderdeel van het project De Grote Inhaalslag: een samenwerking van Patricia D. Gomes en De Nieuwe Liefde en georganiseerd in het kader van het VN-Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Programmabeelden door Raul Balai.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Miguel Heilbron (moderator)

Miguel Heilbron is sociaal ondernemer en geeft strategische en creatieve adviezen. Met zijn bureau Social Innovation Works ondersteunt hij organisaties die willen vernieuwen rondom diversiteit, inclusie, empowerment en duurzaamheid. Hij werkte mee de ideevorming en conceptontwikkeling van Black Achievement Month rondom zwarte helden en verworvenheden en de Decade Innovation Award, een prijsvraag uitgeschreven door het ministerie van SZW en Movisie voor initiatieven die racisme bestrijden. Ook is hij mede-oprichter van The Black Archives: een nieuw grassroots-archief in Amsterdam met duizenden boeken en items over anti-racisme, emancipatie en dekolonisatie, gedragen door New Urban Collective. Daarnaast geeft hij studenten les over duurzaamheid en ondernemerschap bij Nyenrode New Business School.

Jerry King Luther Afriyie / Kno'Ledge Cesare

door Casper Koster

Jerry King Luther Afriyie is dichter, activist en oprichter van Nederland Wordt Beter. Hij is een drijvende kracht in de anti-Zwarte Piet beweging en treedt op onder de naam Kno’Ledge Cesare. Vanavond opent hij het programma.

Joan de Windt

Joan de Windt was docent voor de zwarte groep. Ze schreef het zelfhulpboek WEG met mental slavery en onderzocht welke invloed slavernij en kolonialisme hebben op de zwarte en witte mindset. Die invloed uit zich in een samenleving met ongelijke kansen door racisme, mental slavery, wit privilege en white supremacy. Joan geeft lezingen en trainingen over bewustwording van en omgang met deze zaken, zodat ze geen belemmering vormen voor een goede onderlinge samenwerking.

 

Nawal Mustafa

Nawal Mustafa begeleidde de zwarte zelfhulpgroep. Nawal is jurist, gespecialiseerd in internationaal recht en tot voor kort werkzaam bij Amnesty International Nederland. Ze is geboren in Somalië en getogen in Groningen en vindt dat ze een mix is van Hollandse nuchterheid, Afrikaanse trots en islamitische standvastigheid.

 

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman begeleidde de witte groep. Ze is Oudtestamenticus en promoveerde in 2014 aan de VU op het proefschrift Decolonizing Jeremiah over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie. Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en indecent theology. In juni 2016 werd zij uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

 

Dieuwertje de Graaff

Dieuwertje de Graaff was docent voor de witte groep. Ze is historica gespecialiseerd in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en religieuze geschiedenis. Van huis uit geschiedenisdocent, momenteel werkzaam als ontwikkelaar en trainer bij Diversion waarbij de focus ligt op het bespreken van controversiële maatschappelijke onderwerpen in het klaslokaal. Dieuwertje wordt gedreven door onderwijs en emancipatie, en vooral hoe deze twee samen (kunnen) hangen.

 

Patricia D. Gomes

Patricia D. Gomes is onafhankelijk onderzoeker en studeerde nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de UvA. Ze geeft geschiedeniscursussen, ontwikkelt lesmateriaal en organiseert symposia en debatten. Over Nederlandse abolitionisten schreef ze het boek Over ‘natuurgenoten’ en ‘onwillige honden’. Beeldvorming als instrument voor uitbuiting en onderdrukking in Suriname 1842-1862. Daarnaast publiceerde ze verschillende wetenschappelijke artikelen. Momenteel doet ze nieuw onderzoek en schrijft ze voor de Parbode, een Surinaams Magazine.

 

 

 

Daniël Wigboldus

Daniël Wigboldus is hoogleraar sociale psychologie en decaan aan de RU in Nijmegen. Hij heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar de manier waarop stereotypen en vooroordelen ons beoordelingsvermogen en gedrag vormgeven. In zijn college laat hij zien hoe vertekend taalgebruik en associaties ons onbewust beïnvloeden en hoe wij dit gedrag doorgeven aan volgende generaties. Vanavond legt hij dit neurologische proces uit aan de hand van de ervaringen uit de werkgroepen.

 

Ioana Tudor

Ioana Tudor is theatermaker en oprichter van De Generator in Leiden. Haar werk is een cross-over tussen kunst en activisme, theater en performance art en haar stukken worden gekenmerkt door thema’s als racisme, het vrouwelijk lichaam, migratie en identiteit. Ze maakte onder meer Take my hand because life can’t be an endurance art performance, Losing our whiteness, About how my emotions were stolen by the machine en In de buurt van AZC’s was ontharingscrème vaak uitverkocht. Lees hier haar artist statement.

 

 

Belinda van der Stoep

Belinda van der Stoep volgt de acteursopleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Hiervoor studeerde ze aan de MBO Theaterschool in Rotterdam. Vanaf haar studie heeft Belinda als acteur en performer bij professionele gezelschappen gewerkt als MAAS en Dox en gaf ze dans- en spelworkshops. Haar filmdebuut maakte ze in Alleen Maar Nette Mensen, waarna Cabo, Van God Los en Lucia de B volgden. Voor haar voorstelling Euphoria won Belinda de Ton Lutz prijs.