Marokko’s Cultuur Souk

Onderdeel van het Read My World festival

Marokko’s Cultuur Souk

Tijdens de derde editie van Read My World The Previews maken we een reis door het culturele landschap van hedendaags Marokko door de ogen van Marokkaans-Nederlandse schrijvers en artiesten. Onder leiding van schrijver Abdelkader Benali spreken we met bewonderaars en kenners over welke werken je gelezen moet hebben, welke muziek je moet luisteren en welke films je moet hebben gezien. Benali: ‘Aan mij is gevraagd om een aantal auteurs te introduceren die ik bewonder, die me inspireren en waarom ze van invloed zijn geweest op mijn eigen auteurschap. En waarom ik denk dat Nederland van ze moet weten.’ Zo krijgen we niet alleen een beeld van de diversiteit binnen de Marokkaanse literatuur, maar gebruiken we haar ook als een ontmoetingsplek van inspiraties en verhalen. Met spoken word artist Zeinab el Bouni, Samira Dainan (muziek), Abdelkader Benali (literatuur) en Myriam Sahraoui (theater). 

In het teken van de maand van de Ramadan worden melk en dadels geserveerd.

Met de Preview Night neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Bekijk hier de gehele serie van Read My World – The Previews.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

GASTEN:

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Ighazzazen, Marokko en verhuisde in 1979 naar Rotterdam. In 1996 debuteert hij met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs krijgt. Voor de roman De langverwachte uit 2003 ontvangt hij de Libris Literatuur Prijs en voor De stem van mijn moeder uit 2009 krijg hij de E. du Perronprijs. Als één van de bekendste schrijvers in Nederland put Benali inspiratie uit het autobiografische. Naast romans schrijft hij ook korte verhalen, toneelteksten en columns voor onder andere Trouw.

Myriam Sahraoui

Geboren en getogen in Marokko als kind van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder heeft Myriam Sahraoui altijd op het kruispunt van twee werelden gestaan. Het bij elkaar brengen van die werelden is een belangrijk thema in haar leven en werk. Ze studeerde Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, werkte onder meer bij de Europese Commissie in Brussel en bij de Nederlandse omroep. Samen met Elly Ludenhoff, Nazmiye Oral en Adelheid Roosen stond zij aan de wieg van Zina. Myriam is maker, speler, researcher en leider van projecten in het Zina wijkatelier De Vlugt in Amsterdam-Slotermeer. Samen met psychotherapeute Jale Simsek ontwikkelt en geeft ze er de training IK ontmoet MIJ, een training emotioneel lichaamswerk voor migrantenvrouwen.

Myriam is ook actief in het documentaireveld als maker en researcher, zij werkte bij de NTR en was daar twaalf jaar medeverantwoordelijk voor de Prix Europa IRIS. Samen met Jalal Bouzamour maakte ze de serie Groeten uit Holland over vijf Marokkaanse eerste generatie vrouwen die een roadtrip door Nederland maken (BNN/VARA). Myriam heeft in de eerste lichting van Atana (programma voor diversiteit in besturen) gezeten en bekleedt verschillende bestuursfuncties in het culturele veld. Daarnaast is zij ‘adviseur Marokko’ bij DutchCulture.

 

Samira Dainan

Foto: Andreas Terlaak

Samira Dainan is schrijfster en zangeres. Ze ontwikkelde zich muzikaal in de jazz/blues en Noord-Afrikaanse muziek. Via culturele uitwisselingen en optredens met muzikanten uit de gerenommeerde roots-scene in Marokko creëerde zij haar eigen muziek. Samira componeert songs voor haar kersverse band Samira’s blues in het Arabisch, Berbers en Frans, waarvan eind 2018 de eerste EP succesvol in Paradiso werd gelanceerd. De band tourt nu door Nederland en dit najaar staat Marokko in de planning.

Samira’s literaire debuut Veertig Dagen – Mijn zoektocht naar troost verscheen in 2016. Ze beschrijft hierin de veertig dagen na de dood van haar vader – kunstschilder en dichter Ahmed Dainan uit Asilah, Marokko.

Zeinab El Bouni

Zeinab El Bouni begon heel voorzichtig met schrijven, heel voorzichtig met optreden en nu, zo’n jaar of vier nadat ze zich aansloot bij de Poetry Circle, is het voorzichtige eraf en staat ze vol vuur op het podium. Met de urgentie waarmee ze haar verhalen vertelt weet ze je mee te nemen en te boeien. (En het mooie is, ook als ze stil is, spreken haar ogen verder.

Ze staat niet alleen zelf op vele podia door het hele land, ze  verzorgt daarnaast ook, samen met schrijfcollega’s Roziena Salihu en Sandy Bosmans een platform, genaamd Art Harder. In Amsterdam West nodigen  ze eens per twee maanden een bonte stoet van woordkunstenaars uit. Ze is ook de drijvende kracht achter de Circle Sessions en speelt momenteel de spoken word voorstelling Rauw (v/v) van Poetry Circle Nowhere en Lost Project. En als ze niet bezig is met woordkunst, geeft ze onder andere boks les aan jonge meiden.